Soha ennyi adós nem volt még az országban

2018. július 17., 10:07

Szerző:

Soha nem volt még ennyi lakossági adós nyilvántartva az országban. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartásában június végén csaknem 5,03 millióan szerepeltek, ami nagyjából harmincezerrel több, mint egy évvel korábban. Az emelkedés a növekvő hitelfelvétellel magyarázható – írja a Világgazdaság.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. összesítette az adatokat. Eszerint a pozitív adóslista bevezetése óta most a legmagasabb a KHR lakossági alrendszerében szereplő természetes személyek száma.

Az adósok növekvő száma az élénkülő lakossági hitelfelvételi kedvvel függ össze. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint dinamikusan növekszik az új lakossági hitelszerződések volumene. Az első öt hónapban több mint 564 milliárd forintnyi új szerződést kötöttünk, ami 43,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a fogyasztási hiteleknél gyorsabb a növekedés. A 250,5 milliárd forintnyi, első öthavi új kihelyezés 53,9 százalékkal magasabb a bázisévi adatnál, miközben a lakáshiteleknél 36,4 százalékos bővülést mutat a 313,9 milliárdnyi új szerződés.

 

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.