Kegyelemért könyörgött Putyinnál a később idegméreggel megtámadott kettősügynök

2018. március 24., 14:55

Szerző:

A pár hete idegméreggel megmérgezett és kis híján meggyilkolt volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal egy barátja szerint levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy kegyelmezzen meg neki azért, mert egy külföldi titkosszolgálatnak kémkedett Oroszország ellen – írja a brit Telegraph.

Szkripal azért kérte az elnöki kegyelmet, hogy visszatérhessen a hazájába és meglátogathassa az ott lévő édesanyját és testvérét. 

Minderről egy bizonyos Vlagyimir Tyimoskov számolt be a brit lapnak, aki állítása szerint gyerekkora óta ismeri a megmérgezett kémet. Tyimoskov azt mondja, Szkripal 2012-ben hívta föl egyszer telefonon Londonból, akkor beszélt arról, hogy kegyelmet kért az orosz elnöktől. 

Szergej Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredese volt a '90-es években, de közben a brit hírszerzésnek, az MI6-nek kémkedett, több Európában beépült fedett ügynökök személyazonosságát ais kiadva a briteknek. Emiatt Oroszországban el is ítélték, 2006-ban 15 éves börtönbüntetést kapott. Ebből viszont csak négy évet ült le, 2010-ben ugyanis egy fogolycsere részeként nyugatra jöhetett, azóta Nagy-Britanniában él a lányával. 

Szkripalt és lányát, Juliát március negyedikén egy oroszok által kifejlesztett idegméreggel megmérgezték a támadásba kis híján bele is haltak. A támadást a brit kormány Putyin kormányához köti, a britek mellett pedig – mint megírtuk – kiállt a német, a francia és az amerikai kormány is. Az orosz kormány mindent tagad, a két állam pedig gyakorlatilag megszakította a diplomáciai kapcsolatokat, hazaküldve 23-23 diplomatát.

Fotó: Forrás: Wikmedia commons

Bár az orosz kormány tagadja azt is, hogy egyáltalán létezne a Novicsok nevű, szovjet fejlesztésű idegméreg, amellyel állítólag Szkripalt és lányát megtámadták, egy orosz tudós szerint nemcsak létezik ez a méreg, de már gyilkoltak is vele – idézte fel az Index.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.