Az EU feltétel nélküli támogatásáról biztosította az Egyesült Királyságot a Szkripal-ügyben

2018. március 19., 14:45

Szerző:

Feltétel nélküli támogatásukról biztosították az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfő délelőtt az Egyesült Királyságot Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya megmérgezésének ügyében.

A hétfői brüsszeli tanácsülésen elfogadott közös nyilatkozatban határozottan elítélték a Szkripal és lánya ellen idegméreggel elkövetett március eleji támadást, amely miatt egy brit rendőrt is kórházba kellett szállítani súlyos mérgezéses tünetekkel.

„Ezen meggondolatlan és törvénytelen cselekedet veszélybe sodorta számos állampolgár életét. Az Európai Unió rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért”- hangsúlyozták.

Amint mi is megírtuk, a mérgezés hatalmas diplomáciai botrányhoz vezetett. Az Egyesült Királyság 23 orosz diplomatát kiutasított az országból, megvizsgálják az ország területén található orosz tulajdonú vagyoneszközök lehetséges befagyasztását, és bejelentették egy új kutatási-fejlesztési központot létrehozását a vegyi hadviselés veszélyeinek elhárítására. Oroszország továbbra is tagadja a felelősségét, és válaszlépésként szintén kiutasítottak 23 brit diplomatát Oroszországból, plusz leállították az ország területén a British Council működését.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.