Villámcsapás miatt vált hajléktalanná 16 ember Dunakeszin

2018. augusztus 24., 20:03

Szerző:

Tizenhat ember vált átmenetileg otthontalanná Dunakeszin, mert villám csapott a házukba - számolt be az esetről az ATV Híradója. A lakóknak az éjszaka közepén kellett menekülniük a lángok elől. A kétszintes társasházban négy család lakik, a tűz idején 11-en voltak otthon, akik rohanva menekültek az utcára a lángok elől. Sikerült kijutniuk, szerencsére egyikük sem sérült meg.

A lakások tulajdonosai az ATV Híradónak elmondták, attól tartanak a leginkább, hogy a közelgő esős időjárás miatt a még épségben maradt holmijaik is eláznak, ezért azon dolgoznak, hogy mihamarabb ácsot találjanak.

A Dunakeszi Önkormányzat felhívást tett közzé, amiben arra kéri a település lakóit, segítsenek elszállásolni a tragédia érintettjeit. Sokan ajánlottak fel egy-egy szobát a házukban, míg más gyerekholmikat, használati cikkeket küldene.

A szomszédban élő Németh Péter biztosítási szakértőként felajánlotta segítségét a családoknak. Szerinte az volt a baj, hogy nem szereltek villámhárítót a házra, sőt, a környéken lévőkre sem, a jogszabály ugyanis nem írja ezt elő.

„Tartalmazza a villámhárítóra vonatkozó részeket is, ám ezek elég lazák ezek a villámhárítóra vonatkozó tételek. Elég sok részből áll össze a jogszabály, 10 méter alatt gyakorlatilag nincs szükség villámhárítóra, ha az épület magassága nem haladja meg” – mondja a szakértő.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.