Verték a gyerekeket a Somogy megyei falu iskolájában, de a tanárnőt akarják elűzni, aki feljelentést tett

2017. december 11., 12:57

Szerző:

A legszívesebben száműznék a Somogy megyei Hetesről a Somssich Imre Általános Iskolának azt a tanárnőjét, aki feljelentést tett hatalmával brutálisan visszaélő napközis tanító ellen – derül ki a Népszava riportjából. A csak Gyula bácsi néven említett tanító éveken át szisztematikusan verte a rá bízott gyerekeket. Kézzel, osztálynaplóval és munkafüzettel ütötte a kisdiákok fejét, a lábukra taposott, de előfordult az is, hogy rúddal sújtott le rájuk. Emiatt a kaposvári bíróságon egy év öt hónap felfüggesztettre ítélték, de jellemző, hogy a helyiek nem őt, hanem inkább a feljelentőjét küldenék el a faluból. Egy erről szóló közelmúltbeli tantestületi értekezleten – amelyre elment a tankerület vezetése, a falu polgármestere és több önkormányzati képviselője is – a szülői munkaközösség vezetője azt követelte, hogy Gärtner Andreát távolítsák el az iskolából. A Török Tiborné polgármester szerint „elképesztően indulatos” értekezleten a tanárnőt többen is támadták. Egy önkormányzati képviselő – Hetes volt jegyzője, az iskola igazgatóhelyettesének az édesanyja – jelezte, hogy ha a falubeliek egy része nem elégedne meg a kirúgással, és elűzné a tanárnőt a településről. 

Fotó: somogykszr.hu

Az ügyet az iskola el akarta tussolni, ami hosszú időn át sikerült is. Bár 2016 tavaszán az Emberi Erőforrások Minisztériumának az utasítására a kaposvári tankerület elindított egy vizsgálatot, ez azzal ért véget, hogy kitaláció az egész, az iskolában a gyerekeket senki nem verte. „Gyula bácsi” egyébként jó viszonyt ápol Jakab József iskolaigazgatóval, akiről a Népszava úgy tudja, hogy hasonló hatalmi visszaélésekért korábban ügyészségi megrovást kapott, a gyerekek pedig egyszerűen féltek bárkinek is elmondani, hogy miben volt részük a napközis tanító felügyelete alatt. Rendőrségi ügy azért lett a dologból, mert „Gyula bácsi” nem állította le magát, és a tankerületi vizsgálat után is ütötte-vágta a rábízott kisdiákokat. Megtörtént, hogy részegen ment be az iskolába, és csak „valamiféle elmarasztalást” kapott, amikor a szülők emiatt szóltak.

Az ügyben sem Jakab József, sem Gärtner Andrea nem akart nyilatkozni a Népszavának. A lap úgy tudja, hogy az iskolaigazgató elbocsátással fenyegette meg azokat a tanárokat, akik a nyilvánosság előtt beszélni mernek az ügyről. Eközben Török Tiborné azt szeretné elérni, hogy a tankerület írjon ki páláyzatot az igazgatói posztra, Jakab József megbízatása ugyanis jövőre lejár.

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.