Ujhelyi: nem boldogság, hogy Orbán lehúzott minket a szégyenpadra

2018. szeptember 12., 13:53

Szerző:

Ez a jelentés nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt bélyegzi meg – jelentette ki Strasbourgban Ujhelyi István a Sargentini-jelentés uniós parlamenti elfogadása után. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor számára világos jelzést adott az európai közösség, hogy nem hagyja magát megosztani, küzd és kiáll értékeiért.

Ujhelyi sajtótájékoztatóját a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo Tv és a Fidesz-frakció, valamint a Miniszterelnökség által alkalmazott Pesti Srácok portál munkatársai igyekeztek megzavarni, s nem igazán engedtek más kérdést feltenni az uniós képviselőnek, mint a saját, provokatívnak szánt véleménybefolyásoló felvetéseiket. Ujhelyi visszaverte a támadást, s az Echo Tv kamerájába is megismételte: hazafias kötelességének érezte támogatni a jelentést, amely megálljt parancsol Európában az orbáni diktatórikus folyamatoknak, valamint annak az oligarchatípusú berendezkedésnek, amely maga alá temette Magyarországot. „Nem boldogság, egyáltalán nem boldogság, hogy Orbán Viktor szégyenpadra vitte a hazánkat" – válaszolta egy kötekedő kérdésre.

Ujhelyi szerint a jelentés elfogadása nem okoz kárt a magyar embereknek, a most következő eljárás éppen abban segít, hogy saját kormányuk ne korlátozhassa tovább állampolgári és szabadságjogaikat, az európai Unió tehát éppen a magyar társadalom védelmében tett kísérletet a fellépésre. Szerinte történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament meggyőző, pártcsaládok felett átívelő masszív többsége. Az EP történetében először indították el a jogállamiság súlyos sérülése miatt egy tagállam kormányával szemben a 7-es cikkelyes eljárást.

„Egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet" – fogalmazott az EP-képviselő.

Ujhelyi szerint nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavazta meg a jelentés elfogadását. „Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától. Ebben a most elfogadott jelentésben az európai nemzetek képviseletében az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet" – ismételte meg.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.