Újabb trükköt vet be a Posta a karácsonyi csomagok ellen

2017. december 8., 07:11

Szerző:

A túlterheltség miatt a levélküldeményeket nem viszik ki a postások, helyette csak az előre megírt értesítőket dobják be a postaládába – adta hírül az RTL Klub híradója. A tévének egy postai alkalmazott rejtett kamerás felvételen azt mondja, központi utasítást kaptak arról, hogy a karácsonyi csúcs idején nem dobhatják be a postaládákba a levélküldeményeket. (Ezek nem a leveleket jelentik, hanem a kisméretű, levélként feladott csomagokat, amilyet sok külfölföldi, internetes áruház alkalmaz kisebb értékű és méretű rendelés esetén.) Ennek következményeként viszont a postahivatalokban alakul ki káosz, hosszú sorbanállás. 

Az idén 4,5 milliárdos extra állami pénzzel megtámogatott Postának nem ez az első kísérlete, hogy megússza a karácsonyi csúcsot (amit például a nyugdíjasoknak küldött hárommillió Erzsébet-utalvány is súlyosbít). Előbb elbüszkélkedett azzal, hogy felkészült a karácsonyi rohamra és nem lesz olyan káosz a csomagokkal, mint tavaly, majd kiderült, hogy ezt a csomagfeladás korlátozásával próbálják megoldani. 

A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Egy ideje már érvényes az a szabály, hogy levélszekrénybe csak szabvány méretű bortékot kézbesítenek, így ha valaki nincs itthon a postás érkezésekor, a levélküldemény helyett csak értesítőt talált. Ha a titokban megkérdezett postás jól tudja, akkor annyi változott, hogy hogy már meg sem próbálják kézbesíteni ezeket. Elsőre nem tűnik logikusnak a lépés, hiszen a postásnak akkor is el kell mennie a levélszekrényig, ha csak az értesítőt dobja be, de a cég szempontjából van benne logika. Ha ugyanis minden egyes alkalommal, amikor nem talál a címen senkit, a helyszínen kellene megírni az értesítőt, az rengeteg időt jelentene a létszámhiány miatt amúgy is túlterhelt postásoknak. Az előre megírt értesítőkkel ezt azidőt spórolhatják meg.

Update: Megérkezett a Posta válasza

A Magyar Posta Zrt. határozottan cáfolja, hogy felsőbb utasítás állna a dolog hátterében. A kézbesítők egy április kormányrendeletnek megfelelve  a nemzetközi közönséges leveleket a csak akkor kötelesek házhoz kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét. Ebből adódóan a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzhetik, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át – emlékeztet levelében a Posta.

A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről (főleg Távol-Keletről) érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik (jellemzően ingyenes szállítási költség mellett és miatt), csakhogy ezek túlnyomó többsége nem fér be a levélszekrénybe.

Belföldön a 324×229×24 mm-nél nagyobb küldeményeket eddig is csak csomagként lehetett feladni, ezért a kézbesítés más csomagokkal együtt történik – emlékeztetnek.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.