Ügyészségi papírja van a kereskedelemért felelős miniszteri biztosnak, hogy az üzletében nem adnak nyugtát

2018. március 6., 19:30

Szerző:

Ügyészségi dokumentum támasztja alá, hogy nem adnak nyugtát Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos cége, a Szatmáry Kft. egyik zöldség-gyümölcs üzletében – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál még januárban írta meg, hogy az üzletben feketén alkalmaztak egy munkatársat, és nyugtát sem szeretnek adni, ami után a notórius be- és feljelentőként ismert volt fideszes politikus, Tényi István az ügyészséghez fordult. Most az derült ki, hogy az ügyészség igazolva látja a gyanút a 24.hu rejtett kamerával készített videók alapján, a Tényi Istvánnak küldött válaszlevelében legalábbis ez áll:

„A feljelentés alapjául szolgáló online újságcikk és az cikkében hivatkozott videófelvételek azt igazolják, hogy az üzletben levő alkalmazott több esetben az áru értékesítését követően a bevételt nem üti be a pénztárgépbe, nyugtát a vásárlásról nem ad, a bevételt viszont a nyitott pénztárgép készpénztartó részébe helyezi el. Ezekből az állapítható meg, hogy az eladó nem tesz eleget nyugtaadási kötelezettségének.”

Ennek azért van jelentősége, mert Szatmáry Kristóf – fideszes országgyűlési képviselő, a Budapesti  Kereskedelmi és Iparkamara volt elnöke – korábban hazugsággal, rágalmazással és manipulációval vádolta meg a 24.hu-t, azután pedig, hogy a portál e-mailen kérte, reagáljon a fenti ügyészségi levélre, előzetes jelzés nélkül a Magyar Időkhöz fordult. Az enyhén szólva az Orbán-kormányhoz közeli lapban meg is jelent egy cikk, amely hírhamisítással vádolta meg a 24.hu-t, annak ellenére, hogy ezt a hírhamisítást a portálnak cikk híján kissé nehéz lett volna elkövetnie. 

Szatmáry Kristóf még a BKIK elnökeként

Az ügyben bejelentést tevő Tényi István feljelentés-kiegészítésre kérte az ügyészséget, szerinte ugyanis fennáll a költségvetési csalás gyanúja. Az, hogy a miniszteri biztos üzletében nem adnak nyugtát, lehetőséget teremt a bevétel egy részének eltitkolására, amivel megússzák az adófizetést is – érvelt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában lezárta az eljárást. Indoklása szerint az alapján, hogy egy alkalmazott nem tesz eleget nyugtaadási kötelezettségének, önmagában nem nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a vállalkozás költségvetési csalást követett el.

A 24.hu cikkei nyomán Szatmáry Kristóf kiszállt a cégből.

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.