Torokszorító nyomorban él a magyar gyerekek egyharmada

2017. november 20., 17:28

Szerző:

Ritka rossz a magyar gyerekek helyzete – írja a hvg.hu az Eurostat kimutatására hivatkozva. A 18 éven alattiak 33,6 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Ennél csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet az Európai Unió tagországai között, a román gyerekek majdnem fele él szegénységben.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az Eurostat három feltételt határoz meg, hogy mi alapján számít valaki szegénynek. A három feltételnek nem kell együttesen teljesülnie, egy is elég ahhoz, hogy valaki ehhez a kategóriához tartozzon:

  • az ország mediánjövedelmének 60 százalékánál kevesebb pénzből él a szociális juttatásokat is beleszámítva,
  • a depriváció kilenc mutatója közül legalább három igaz rá, például hogy nem tudja melegen tartani a lakását, nem képes fizetni a váratlan költségeket, megcsúszik a rezsi fizetésével, vagy nincs mosógépe,
  • vagy olyan háztartásban él, ahol a munkaképes korúak a lehetséges munkaóráik kevesebb, mint 20 százalékában dolgoztak vagy tanultak az előző egy évben.

A legjobban a dán, finn, szlovén és cseh gyerekek élnek, náluk a szegénységi érték 14–17 százalék körül mozog. A legtöbb EU-tagországban csökkent a veszélyeztetett gyermekek száma 2010 és 2016 között. A legnagyobb mértékű csökkenés Lettországban volt, ahol a hat év alatt 42,4 százalékról 24,7 százalékra csökkent a szegény gyerekek száma. Uniós szinten a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett 18 év alattiak száma 27,5 százalékról 26,4-re változott 6 év alatt. Magyarország 5,1 százalékos javulást mutat, de az eredmény még így is ijesztően magas.

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.