Szél Bernadett üzent a fideszeseknek, nem lehet lelépni az ellopott pénzzel

2018. március 20., 22:59

Szerző:

Ma a kormányzás csupán a korrupciós mellékterméke, a fő cél a korrupció - jelentette ki Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje pártja alapítványának konferenciáján, hangsúlyozva: a közpénzlopás szintje akár egyetlen nap alatt is csökkenthető lenne, ha elfogadnák pártja erről szóló törvényjavaslatait. 

Szél Bernadett az Ökopolisz Alapítvány keddi, a korrupció visszaszorításáról szóló rendezvényén garantáltan oligarchamentesnek nevezte az LMP-t, és hangsúlyozta: képesek arra, hogy a választók akaratát teljesítsék kormányon. Kijelentette, a kormány rendszere addig működik, amíg jön a pénzutánpótlás, de nem képes a saját lábára állni, a gazdaság folyamatosan a külső betáplálástól függ. A nemzeti együttműködés rendszere a korrupcióra épül - folytatta -, de ha elzárják a csapokat, kártyavárként omlik össze. A földprivatizációt földrablásnak nevezte, hozzáfűzve,  bárki kerül kormányra, ha nincs közös földvagyonunk, a kormány keze meg lesz kötve. 

Szél Bernadett mindezek miatt is átláthatósági szabályokat sürgetett, például nyílt kampányszámlát. Az korrupcióellenes törvények mellett független igazságszolgáltatást is szorgalmazott, megjegyezve a legfőbb ügyészről, ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek szennyesét akarja tisztára mosni, akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan és távoznia kell. Az LMP társelnöke az ellopott pénzek visszaszerzésére is ígéretet tett. Azt üzente a fideszes politikusoknak, nem lehet majd távozni az ellopott forrásokkal. 

Lobbista nyilvántartás létrehozását is ígérte, mondván, átláthatóvá kell tenni a politikusok és az üzleti élet kapcsolatát, és teljes tilalmat hirdetett a szerződéskötésre offshore-cégekkel. 

    Kijelentette azt is, megerősítenék az Állami Számvevőszéket, bővítenék korrupcióellenes feladataikat.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.