Schmidt Mária engedély nélkül közölt egy beszélgetést, a kormánymédia rögtön ráugrott

2017. november 30., 16:00

Szerző:

Az elismert Kelet-Európa-kutató és a The Washington Post publicistája, Anne Applebaum annyira megdöbbent Schmidt Mária áprilisi írásán Soros Györgyről, hogy szerette volna megtudni, mit történt a magyar történésszel – írja a 444. Korábban a két kutató jóban volt egymással, sok mindenben egyetértettek. Eredetileg egy háttérbeszélgetésben egyeztek meg, amelyet Applebaum egy könyvéhez használt volna fel. A Terror Háza főigazgatója azonban a beszélgetés leiratát engedély nélkül közölte blogján, ezt pedig a kormánymédia átvette. Anne Applebaum Twitter-üzenetében azt írja, hogy nem érti, mi motiválta ebben Schmidt Máriát, és éppen fordíttatja a szöveget.

Mindketten azzal érvelnek, hogy a másik  nagyon megváltozott, a korábbihoz képest teljesen más irányba ment. Schmidt Mária szerint nála a fordulatot az okozta, amikor Barack Obama elnök lett, és onnantól kezdve az Egyesült Államok szerinte „hardcore ideológiai gyarmatosító hatalomként” viselkedett Magyarországgal szemben. Arra az esetre hivatkozott, amikor az Egyesült Államok elnöke kifogásolta, hogy Székesfehérváron szobrot emelnek Hóman Bálintnak, aki a zsidótörvények elfogadása alatt volt kultuszminiszter.

Applebaum kifogásolta, hogy Schmidt arra alapozta állítását, miszerint Soros György felvásárolta a Demokrata Pártot, amit egy kabaréműsorban látott. Schmidt Mária ragaszkodik ahhoz, hogy nem véletlenül hangzott el ez a műsorban, tényként kezeli, hogy Soros György finanszírozza a baloldalt itt is, ott is. A két történész szabályosan összeveszik, Schmidt gyakorlatilag észérvek nélkül vitatkozik.

Applebaum megemlíti a Figyelőnek azt a számát, amelynek a borítóján a Helsinki bizottságot és a Migration Aidet az ISIS-hez hasonlítják. Schmidt Mária azt válaszolja, hogy a főszerkesztő dolga a borító, nem az övé, és az eladott példányszámok alapján elégedett volt vele.

Vitatkoznak még Soros György pusztító hatásáról, amit az amerikai egyetemekre gyakorol, köztük a Yale-re, és arról, hogy Orbán Viktor neobolsevista-e, vagy sem. Az egész beszélgetés annyira abszurd, mint egy tragikomédia. Komikus, mert érthetetlen Schmidt Mária érvelése, és tragikus, mert ez a magyar kormánypropaganda valósága.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.