Saját városában is megadóztatják Simicska plakátjait

A Fidesz egykori gazdasági háttérembere ellen még a saját lakóhelyén is rendeletet hoz a kormánypárti vezetés. Helyi szinten folytatódik a plakátháború.

2017. november 24., 12:29

Szerző:

A veszprémi önkormányzat él az állam által nyújtott új lehetőséggel és 2018-tól adót vet ki a közterületi reklámhordozókra, a plakáthelyekre és hirdetőoszlopokra is. Ez a városban négy adózót jelent. Hogy, hogy nem, egyikük az ott élő Simicska Lajoshoz köthető Euro Publicity Kft – írja a Veszprém Kukac.

A helyi portál szerint a közgyűlés novemberi ülésén fogadta el a helyi adókról szóló rendelet módosítását, amelynek eredményeként 2018. január 1-jétől a szabadtéri reklámhordozók tulajdonosainak évente négyzetméterenként 12 ezer forint adót kell fizetniük (a nem közterületen lévő reklámhelyek ingyenesek). A város jövőre összesen 10,9 millió forint bevételre számít, és a hivatalos indoklás szerint ezzel a módosítással

„a közterületi reklámberendezések optimalizálását szeretné elérni, tekintettel Veszprém jellegzetes arculatának megóvására, az épített és a természeti környezet védelme érdekében”.

Az előterjesztő Brányi Mária alpolgármester úgy fogalmazott, ez pluszbevételt jelent és ennek köszönhetően az egyedül élő 65 évnél idősebb veszprémiek mentesülnek a kommunális adó megfizetése alól. (Az előterjesztéshez módosító indítványt nyújtott be Forgóné Kelemen Judit. A jobbikos képviselő azt javasolta, hogy csökkentsék a 25 négyzetméter alatti garázsok adóját, de ezt a közgyűlés leszavazta.)

Nehéz a döntést nem a Simicska Lajos elleni hadjárat egyik állomásának tekinteni, amelyhez immáron a helyi önkormányzatok is csatlakoztak. A kormány idei rendelete után új reklámfelületek közterületre már csak önkormányzati engedéllyel helyezhetőek ki, 2021-től pedig csak azok a reklámhordozók maradhatnak a köztereken, amelyek megfelelnek a kormány új szabályozásának.

Mint ismeretes: időközben megszületett az a törvénytervezet is, amellyel a Fidesz próbálta megakadályozni, hogy Simicska plakátcégei piaci ár alatt bocsássák felületeiket a Jobbik rendelkezésére. Tiltakozásképpen – mint arról a 168 Óra is beszámolt – Simicska éjszakai sétára indult Veszprémben, hogy saját hirdetőoszlopaira festve tudassa a világgal: a G-nap óta nem változott a véleménye a miniszterelnökről. Az ötödik felirat készítésekor érték utol a rendőrök, és igazoltatták. Másnap kapucnis fiatalok fehér festékkel lefestették a feliratokat – később kiderült a Fidelitas helyi vezetője lépett akcióba. Simicska cége, a Mahir Cityposter Kft. bejelentette, hogy rongálás miatt feljelentést tesz a kapucnis fiatalok ellen, ami után akcióba lépett Simicska fia is, végül pedig a Momentum is ráérzett a graffitizés ízére, a párt aktivistái „Orbán ülni fog”, „Rogán ülni fog”, „Mészáros ülni fog” feliratokkal szórta tele Budapesten a nagykörúti hirdetőoszlopokat.

Egy tavaly decemberi salátatörvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak a közterületi reklámhordozók megadóztatására. Lehet ez egyszerű citylight poszter vagy akár óriásplakát is. A kormány azzal indokolta döntését, hogy nagy a reklámzaj és ettől kell védeni a településképet, ám:

egyértelmű, hogy a cél a reklámpiac átalakítása, a nekik nem tetsző szereplők, például Simicska Lajos kiszorítása, aki eddig a plakátpiac legbefolyásosabb szereplőjének egyike volt. Ami a hírhedt G-napig cseppet sem zavarta a Fideszt.

Olyannyira nem, hogy – mint arra a Veszprém Kukac felhívta a figyelmet – 2010 nyarán a veszprémi önkormányzat is szerződést kötött a Simicskához köthető Euro Publicity Kft.-vel, így tíz évre megkapta a reklámgazdai jogokat a városban. A szerződést akkor ráadásul úgynevezett átruházott hatáskörben írta alá a polgármester, azaz nem került a közgyűlés elé a megállapodás.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.