Rendőrségi határozat van arról, hogy Soros nem jelent veszélyt Magyarországra

2017. november 28., 07:54

Szerző:

Elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda a jobbikos Mirkóczki Ádám feljelentését Soros György ellen. Mirkóczi arra hivatkozva fordult a rendőrséghez, hogy vezető fideszes politikusok és kormánytagok kijelentései alapján „Soros György a magyar állami szuverenitásra kiemelten veszélyes személy”. Az NNI azonban a feljelentést elutasította, a Magyar Nemzet birtokába került határozatban pontról pontra cáfolva, hogy Soros veszélyt jelentene. A jobbikos politikus értékelése szerint a kormánynak és a Fidesz–KDNP-nek a saját nyomozó hatóságától van hivatalos, pecsétes papírja arról, hogy hazudnak.

Az NNI álláspontja szerint Soros György – a kormánypártok által mindig idézett írásaiban – a véleményét mondja el egy adott jelenség, konkrétan a migráció kapcsán, ez pedig „nem tekinthető erőszakos, fenyegetéssel járó cselekmény előkészületének”. Javaslatait elsősorban az EU-nak fogalmazta meg, így közvetlenül hazánkra nézve nincsenek utasításai sem. Vizsgálták azt is, hogy Soros György a migrációval összefüggésben buzdít-e másokat erőszakos vagy azzal fenyegető magatartásra, ám eddigi publikációi nem vetik fel ilyen típusú bűncselekmény gyanúját.

Fotó: About Hungary

Emellett – mint a rendőrségi határozatból kiderül – Soros György sem állítja, hogy akár az általa vezetett „Nyílt Társadalompolitikai Központ” (vélhetőleg a Nyílt Társadalom Alapítványra gondoltak), akár más szervezet azért jött volna létre, hogy Magyarország alkotmányos rendjét szándékosan, erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa. 

Mirkóczki Ádám feljelentésében kitért arra is, hogy a már említett fideszes megszólalások szerint Soros Györgynek köze lehet magyarországi tömegzavargások szervezéséhez, vezetéséhez is, és a hazaárulás gyanúját is felvetette, amelynek lényege tulajdonképpen „Magyarország függetlenségének és területi épségének megsértése” lenne. Ugyanakkor az NNI ennek kapcsán sem érezte indokoltnak, hogy nyomozást kezdjen az ügyben.

A rendőrség szerint a kormányhoz köthető nyilatkozatok „Magyarország elleni politikai célokat emlegetnek, amelyek a nyilatkozók véleményét, szubjektív következtetéseit tükrözik”, mindenesetre senkit nem hallgattak meg, hogy mire alapozzák a széles körben terjesztett állításokat. Kizárólag Mirkóczki Ádámnak kellett megjelennie a rendőrségen, neki kellett volna közvetlen bizonyítékokkal alátámasztania például Németh Szilárd állításait.

Hasonlóképpen nem jelent veszélyt Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom. Ahogy arról a 168 Óra elsőként beszámolt, Gulyás saját magát jelentette fel, de már hivatalos papírja van róla, hogy nem nemzetbiztonsági kockázat.