Mégsem nemzetbiztonsági kockázat Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom

2017. november 23., 18:12

Szerző:

Megérkezett a Közös Ország Mozgalom (KOM) önfeljelentő aktivistái számára a rendőrségtől az a levél, amelyben igazolják számukra, hogy nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot – tudatták maguk a civilek.

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy Gulyás Márton, a KOM alapítója feljelentette magát az Országos Rendőr-főkapitányságon. Az aktivista azután döntött így, hogy Németh Szilárd, a Fidesz és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke nemzetbiztonsági kockázatként nevezte meg őt, a volt LMP-s képviselő Vágó Gábort, a korrupcióellenes népszavazás kezdeményezőjét, és a színházi rendező Schilling Árpádot is.

Gulyás Márton

A nemzetbiztonsági kockázat vádjára mindegyikük reagált is, Vágó a blogján azt írta, nem tudja, hogy a felszólalásaival vagy korrupciós botrányok elévülési idejéről szóló népszavazási kezdeményezéssel rúgta-e el a pöttyöst, de büszke rá, Schilling pedig azt firtatta: „Itt látjuk, hogy kilóra eladják az országot az oroszoknak, és én vagyok a nemzetbiztonsági kockázat?” A KOM több aktivistája mint a „zavarkeltőkkel” közösséget vállaló tudatos magyar állampolgárok #nemzetbiztonsagikockazatvagyok önváddal reagáltak.

Eközben Gulyás saját maga feljelentésével azt akarta elérni, hogy a Fidesz alelnökének az állítását érdemben kivizsgálják. Úgy tűnik, ez megtörtént, és nyilván ezért sem lehet eljárást indítani, ha egyszer nincs bűncselekmény. A rendőrségi válaszban ugyanis az áll:

„A jegyzőkönyvben foglalt adatok alapján a fenti rendelkezésekre is figyelemmel büntetőeljárás indításának törvényi akadálya van (…) A feljelentésben megfogalmazott tartalom alapján nem állapítható meg olyan jogellenes cselekmény (…) vagy magatartás, amely kapcsán bármilyen eljárás kezdeményezhető volna.”

A KOM közleménye azt is felidézi: „a napokban Pintér Sándor belügyminiszter sem tudta hitelt érdemlően igazolni azt a kormányzati kommunikációból ömlő agymenést, amelyet még szeptemberben indított el Németh Szilárd a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén”.