Németh Szilárd szerint Gulyás Márton, Vágó Gábor és Schilling Árpád is nemzetbiztonsági kockázatot jelent

2017. szeptember 12. 19:50 - szerző: Ágoston Zoltán

Mind a hárman visszaszóltak a Fidesz öklének.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ma három órán át tartó zárt ülést tartott, amelyen néhány kormánypárti tag bedobta a Fidesz kedvenc szólamát, hogy ősszel ellenzéki aktivisták akár erőszakos zavargásokat is szíthatnak Magyarországon. Németh Szilárd bizottsági alelnök és Fidesz-alelnök ezekre a felvetésekre válaszul elkezdett hasonló húrokon játszani. Bár az ülésen állítólag megpendítette, hogy titkosszolgálati források megerősítették az erről felröppenő információkat, utána a 444 kérdésére már nem volt hajlandó részleteket elárulni erről. Arra hivatkozott, hogy az ülésen elhangzottakat 2026-ig titkosították. Kiderült az is, hogy Németh az ülősztrájkot az ilyesféle akciók egyik változatának tartja. A 444 ekkor megkérdezte tőle, hogy egy ülősztrájk hogyan veszélyeztetheti a magyar demokrácia működését, amire a fideszes politikus úgy válaszolt, egyáltalán nem mindegy, hogy hol ülnek az ellenzékiek, mert ha például a paksi atomerőmű kapujában, az igenis komoly dolog.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ellenzéki forrásokból a 444 egyébként úgy tudja, hogy az ülésen sem hangzott el semmiféle konkrétum esetleges kormányellenes zavargásokról, a Fidesz alelnöke viszont név szerint említette az ellenzék három ismert közéleti személyiségét, a Közös Ország Mozgalom vezetőjét, Gulyás Mártont, Vágó Gábor volt LMP-s képviselőt és a színházi rendező Schilling Árpádot, mint akik felforgatóként léphetnek ősszel a nyilvánosság elé. Szerepükről mást nem mondott, Szél Bernadett bizottsági tag, az LMP társelnöke pedig a 444 kérdése jelezte, problematikusnak tartja, hogy Gulyás, Vágó és Schilling neve elhangzott az ülésen, anélkül hogy bármiféle bizonyítékkal alátámasztotta volna a kijelentését. Németh összetéveszti a Fidesz hatalmi érdekeit Magyarország biztonságával.

Németh ködszurkálására később Gulyás, Vágó és Schilling is reagált. Gulyás a 444-nek azt mondta, még soha nem tüntette ki így az állam, amelyben él, Vágó a blogján azt írta, nem tudja, hogy a felszólalásaival vagy korrupciós botrányok elévülési idejéről szóló népszavazási kezdeményezéssel rúgta-e el a pöttyöst, de büszke rá, Schilling pedig ezt firtatta:

„Itt látjuk, hogy kilóra eladják az országot az oroszoknak, és én vagyok a nemzetbiztonsági kockázat?”