Polt Péter a Kúria elé viszi a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyét

2018. április 16., 14:17

Szerző:

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyé­ben, mert álláspontjuk szerint megkérdőjelezhető a tavaly szeptemberben hozott jogerős ítélet – értesült a Magyar Idők.

A kérelmet a Legfőbb Ügyészség képviseli a Kúria előtt. A bíróság akár új eljárásra is kötelezheti a Fővárosi Ítélőtáblát, amely tavaly szeptemberben felmentette a vádlottat.

Amint mi is megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 25-én másodfokon jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól, Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és P. László cégvezetőt. Az ügyben az Orbán-kormány hatalomra kerülése után emeltek vádat 2010-ben. A vádak szerint a Gyurcsány-kormány idején az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal egyes vezetői tudtával a magyar elhárítás kényes adatai kerültek orosz kézbe, állítólag a MOL megszerzése érdekében. 

Galambos Lajost azzal gyanúsították, hogy 2007-ben állítólagos bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt. A P. László vezette biztonsági cég közreműködésével hozott szakemberek valójában oroszok voltak, akik a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak és államtitkokat is megszerezhettek. Galambost állítólag figyelmeztették, hogy a bolgárok valójában oroszok, de nem foglalkozott vele. Szilvássyt azzal vádolták, hogy miniszterként nem tett feljelentést Galambos tettéről, hiába értesült róla. Laborcz Sándor pedig a vádak szerint nem intézkedett, amikor szembesült elődje tettével.

Az Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios-ügyben kevésbé lelkes a főügyész
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.