Plazát akart a fideszes, helyette áthatolhatatlan dzsungel nőtt Szombathely kellős közepén

2018. szeptember 10., 12:14

Szerző:

Lassan tényleg erdő nő a belváros egyik legértékesebb foghíján, a Kossuth Lajos és Kiskar utca kereszteződésében álló telken, a soha meg nem épült szombathelyi Magellán center helyén – írja és mutatjaNyugat.hu.

A látványosan elhagyatott területre 2006-ban gigantikus plazát álmodott egy szombathelyi fideszes képviselő, Vígh Gábor. A Szombathely City Center fantázianéven indult projekt neve később Magellán Centerre változott.

Késett az építési engedély, kevésnek bizonyult a tervezett parkolóhely. Két évvel a bejelentés után még mindig nem volt építési engedély, 2008 júliusában aztán a területen régészeti felfedezés következett, egy Európa-szerte ritka római kori leletre, egy Mithras-szentélyre bukkantak. Időközben Közben Vígh is kiszállt a politikából.

2012 áprilisában a korábbiaknál szerényebb tervekkel állt elő a terület tulajdonosa, de az önkormányzat, pontosabban a SZOVA Zrt. közreműködését kérte. 2013-ban kerítéssel vette körbe a területet, hogy eltakarja a kíváncsi szemek elől az egyre terebélyesedő gaztengert.

Fotó: Nyugat.hu/Bonyhádi Zoltán

2015-ben aztán úgy tűnt,  hogy a hamvába holt Magellán Center helyén végül Aldi üzlet nyílik.

Az Aldi tervei el is készültek, de ebből sem lett semmi. Az újabb tervek szerint lakások, irodák és néhány bolt, esetleg orvosi rendelő lehet majd a területen, amelyet közben egymillió euróért árultak.

2016-ban úgy tűnt, hogy a milliárdos üzletember, Leisztinger Tamáshoz köthető egyik cég megveszi meg a telket. Azóta viszont semmi hír a belváros egyik legértékesebb foghíjtelekről.

Viszont városképileg, és egészségügyi szempontból (rágcsálók elszaporodása) is felemás a helyzet: egy utcányira a Fő tértől, egy frekventált hely több mint 12 éve gondozatlan – jelenleg áthatolhatatlannak tűnő dzsungellel. Ráadásul, ahogy mi tudjuk, a terület műemlékileg is jelentős értéket képvisel.

A Nyugat.hu augusztus 22 óta hiába próbálja szóra bírni az önkormányzatot.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.