Pálinkás Józsefet több politikus is megkereste azzal, hogy melyik pályázatnak kellene nyernie

2018. július 19., 19:42

Szerző:

Az elmúlt három évben mintegy kéttucatnyi politikus vagy politikához közeli személy próbált beleszólni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkájába. Ezt a Hír TV Egyenesen című műsorában Pálinkás József, a hivatal nemrég leváltott elnöke jelentette ki. Hozzátette, hogy ezektől a személyektől gyakran hangzott el az, hogy amennyiben nem teljesül a kérésük, szólnak a megfelelő helyen a kormányzatban.

Pálinkás József állítja, hogy az őt megkereső személyek azt mondták neki, szeretnék, ha egy–egy általuk megnevezett pályázat nyerne. A volt vezető szerint ez három év alatt senkinek nem sikerült. 

– Itt nagy pénzekről volt szó?

– Nagy pénzekről.

– Tól-ig?

– Kétmilliárd. 

A hivatal teljes költségvetése 80 milliárd forint volt. Pálinkás József nem volt hajlandó megnevezni a műsorban azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik megkeresték őt. Nem gondolja, hogy azért váltották le a hivatal éléről, mert ezeket a kéréseket nem teljesítette. Úgy látja, azért kellett távoznia, mert más a véleménye a kutatásfinanszírozásról, mint Palkovics László miniszternek.

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével a 168 Óra is készített interjút, amiben kijelentette, hogy nem érti, a politikusoknak miért kell beleszólniuk a kutatásokba, nem értenek hozzá.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.