Olvad a Fidesz tábora, de alacsony részvétel esetén bőven van esélyük kétharmadra

2018. április 5., 14:25

Szerző:

Egy héttel a választás előtt valamelyest gyengülő Fideszt és erősödő ellenzéket mért a Publicus Intézet felmérése, legalábbis a két héttel korábbi eredményekhez képest. A Vasárnapi Hírek megbízásából, március 28. és április 3. között, 1006 fő megkérdezésével végzett kutatás szerint a Fidesz szavazóinak aránya két hét alatt két százalékpontot csökkent, így 25 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék.

Az MSZP támogatottsága egy százalékpontot növekedett, így 13, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 19 százalék. 

A Jobbik ennél is nagyobbat, két százalékpontot erősödött, így 14 százalékon áll, biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 20 százalék a támogatottsága. 

A felmérés szerint az LMP és a DK támogatottsága 5-7 százalék, a Kétfarkú, az Együtt és a Momentum ettől messze elmarad. 

A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedett, így 37 százalék. Azonban az elmúlt két hétben a bizonytalanok körében a titkolózók aránya 9 százalékpontot növekedett, és így 44 százalékos.

A Publicus közzétette egy, a részvételi aránytól függő becslést is a listás eredményre. Eszerint 

65-70 százalék közötti részvétel esetén

  • a Fidesz 41% +/-2%
  • az MSZP 18% +/-2%
  • a Jobbik 21% +/-2%
  • az LMP 7% +/-2%
  • a DK 6% +/-2%
  • az Együtt 1% +/-1%
  • a Kétfarkú 1% +/- 1%
  • a Momentum 2% +/-1%

százalékra számíthat.

65 százaléknál alacsonyabb részvétel esetén van esély a Fidesz kétharmados többségére, 70 százalék felett pedig érdemi esély van olyan helyzet kialakulására, amikor egyik pártnak sincs a kormányalakításhoz szükséges mandátumtöbbsége a parlamentben. Ekkor ellenzéki többség is elképzelhető. 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.