Nyíltan üzent az Orbán-kormánynak az új amerikai nagykövet

2018. július 19., 22:25

Szerző:

Interjút adott az RTL Klub Híradójának David Cornstein új amerikai nagykövet, amelyben elismerte, ami eddig is nyilvánvaló volt, vagyis hogy az Orbán-kormánynak üzent, amikor az egyik első hivatalos budapesti látogatásának a helyszínéül a CEU-t választotta. Ezzel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet, mekkora jelentőséggel bír az egyetem a Trump adminisztráció számára. A nagyköveti kinevezéséhez vezető folyamat során huszonöt szenátorral tárgyalt, republikánusokkal és demokratákkal egyaránt, és egy kérdés volt, a CEU-é volt, amelyet mindannyian szóba hoztak. Azt szerették volna, hogy a CEU Budapesten maradhasson. Szerettem volna ezt világossá tenni a magyar emberek és a magyar kormány számára – fűzte hozzá. 

Bár Orbán Viktor a 2016-os tusnádfürdői beszédében elsőként állt ki Donald Trump mellett az európai politikai vezetők között, David Cornstein szerint egyelőre nincs szó arról, hogy az amerikai elnök fogadná a magyar miniszterelnököt. Ő ettől függetlenül biztos benne, hogy végül sor kerül a találkozóra.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.