„Nem futunk el. Maradunk” – üzente az RTL Group a Fidesz választási győzelme után

2018. április 10., 20:27

Szerző:

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnése nyomán az Index megkérdezte az RTL KLubot – a luxemburgi székhelyű RTL Group tagját – a magyarországi elképzeléseikről, Oliver Fahlbusch kommunikációért és marketingért felelős alelnök pedig így válaszolt:

Nem futunk el. Maradunk.

Ehhez az alelnök annyit fűzött hozzá, hogy hosszútávú befektetőként bíznak a magyar piacban, és nem szerepel a tervek között, hogy megváljanak az RTL Klubtól vagy a kezükben lévő portfólió másik részétől. Az RTL Klub egyértelműen kritikus Orbán-kormánnyal szemben a reklámadó bevezetése óta, a kérdésre pedig., hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelmének a fényében változtatnak-e a hangneme, Kotróczó Róbert hírigazgató úgy válaszolt, a nézettségi adatokból és a felmérésekből egyértelműen az látszik, hogy a nézők értékelik a csatorna hiteles, tényalapú hírszolgáltatását, ezért ezen a jövőben sem szeretnénk változtatnak. „Mivel jelentős különbséggel elsők vagyunk a hírműsorok nézettségi versenyében, az RTL Klubnál fel sem merül, hogy csökkentsük a hírszerkesztőség költségvetését, és a műsoridő sem változik majd” – fűzte hozzá a hírigazgató.

Fotó: Teknős Miklós/Népszabadság-archív

Az Index megkérdezte az elképzeléseiről a 24.hu tulajdonosát, a Centrál Médiacsoportot is, amelynek Varga Zoltán tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy Centrál Médiacsoportnak „feladata van” a magyar piacon, ezért a választási eredménytől függetlenül folytatja az építkezést. És minden marad a régiben az Indexnél is, Bodolai László, a Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke a portálnak előzékenyen elmondta, nem fog változni semmi, az Index stabilan működik, a cég tulajdonosi szerkezetét is érintetlenül hagyják.

A Heti Válasz – amelyet szintén a megszűnés fenyeget – még februárban írta meg, hogy a Fidesznek az RTL Klub és az Index is kell. 

Ki kell énekelnünk a németek kezéből az RTL Klubot. És az Index hírportál is túl sok vizet zavar

– mondta a lapnak egy fideszes forrás. (Azt RTL Group 75 százalékban a német Bertelsmann tulajdonában áll.)

Azt korábban éppen Simicska Lajos, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz tulajdonosa, Orbán Viktor volt kollégiumi szobatársa árulta el, hogy a miniszterelnök 2014-es választási győzelem után orosz pénzből meg akarta venni az RTL Klubot, hogy aztán bezárja a kereskedelmi televíziót.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.