Megpróbálja értelmezni az MTA TK főigazgatója, hogy milyen a liberális vagy illiberális kutatás

2018. június 20., 15:41

Szerző: Bíró Veronika

A magyar politikai közbeszédben minden valódi jelentés nélküli szitokszóként használják a liberális kifejezést, ezért az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatási tevékenységével kapcsolatban visszautasítja használatát – mondta Rudas Tamás, az MTA TK főigazgatója a 168 Óra érdeklődésére.

Schmidt Mária lapja, a Figyelő újabb, ezúttal liberálisnak tartott kutatók feketelistájával állt elő. Az MTA TK azon kutatóit sorolták fel, akik a Figyelő szerint túl sokat foglalkoznak a migrációval, a genderelmélettel, a homoszexualitással. Továbbá azokat, akik a név nélkül írt cikk szerint keveset publikálnak. Rudas Tamás a kutatóközpont honlapján rövid nyilatkozatban tette helyre a listázást.

Ebben leszögezte, hogy büszkék a kutatóikra, és náluk a kutatók szabadon választanak kutatási témát, mivel „csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció”.

A főigazgató a Figyelő állításairól a 168 Órának elmondta: nem jelenthető ki, hogy kevés tanulmány készül. Egy publikációhoz, – ami a kutatás által feltárt tényeket tartalmazza –, mindig egy megalapozó kutatás vezet.

Fotó: MTA Kommunikáció

– Egy kutatási pályázat előkészítése, beadása és a döntés legalább egy évet vesz igénybe. Ha a pályázat sikeres, a kutatást végre kell hajtani, ez gyakran több éves programot jelent, csak utána kerülhet sor az eredmény publikálására. Az eredményekről intézeti vitákat tartunk, a kutatók nemzetközi konferenciákon ismertetik és a kapott visszajelzést beépítik a publikációba. Egy rangos publikáció átfutási ideje a tudományos folyóiratok szerkesztőséghez való benyújtáshoz képest gyakran két év. Így egy-egy kutató tekintetében az éves publikációs aktivitás ingadozása elkerülhetetlen – magyarázza a főigazgató.

Schmidt Mária lapjának egyik következtetése az, hogy a kutatóközpontban folyó kutatások fő irányvonalát erős liberális szemlélet jellemzi.

– A liberalizmus egy több évszázad óta létező filozófiai és ebből levezetett politikai nézetrendszer, amelynek valódi tartalma különböző időkben és különböző országokban meglehetősen eltérő volt. A jelenlegi magyar politikai közbeszédben sokan minden valódi jelentés nélküli szitokszóként használják ezt a kifejezést. A kifejezés ilyen használatát kutatási tevékenységünkkel kapcsolatban mindenképpen visszautasítom.

Tekintettel a valódi liberalizmus sokarcúságára a liberális kutatási szemlélet, ha bármit jelent egyáltalán, leginkább a kutatási témák, módszerek és megközelítések sokféleségét jelentheti

– közölte a főigazgató.

Arra a kérdésre, hogy milyen a nem liberális szemléletű kutatási irányvonal, a főigazgató nem tudja a választ.

Mindenesetre kutatási irányvonalra vonatkozó utasítást vagy javaslatot senkitől nem kaptak, nem is kaphatnak. A náluk folyó kutatások jelentős része olyan releváns társadalmi kérdést vizsgál, ami a kutatók saját tudományos érdeklődésével vág egybe. Másik része kívülről elnyert kutatási támogatáson alapul, ahol a pályázat kiírója kisebb vagy nagyobb mértékben meghatározza a pályázható témákat. Végül vannak olyan kutatások, amelyekben a partnerek felkérése alapján vesznek részt.

– Az így kialakuló kutatási portfóliót rendszeresen vizsgáljuk abból a szempontból, hogy kellően foglalkozunk-e minden lényeges, a területünkre tartozó problémával

– mondta Rudas Tamás.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.