Már megint Tiborcz miatt magyarázkodhatott a kancelláriaminiszter

Lázár János azt gondolja, hogy árnyékra vetődik, aki a miniszterelnök vejének kezét keresi az új elektronikus közbeszerzési rendszerben.

2017. november 16., 19:54

Szerző:

– Totál hülyeség – állította Lázár János a 168 Óra kérdésére, igaz-e, és ha igen, megvizsgálja-e annak lehetséges következményeit, hogy a kormányfő vejének üzleti köre valamiképpen az új elektronikus közbeszerzési rendszer üzemeltetésének közelébe, így piaci előnyöket jelentő információk birtokába kerülhet.

Lázár János és Tiborcz István egy belvárosi étteremben
Fotó: azonnali.hu

Hamarosan egyetlen cég informatikai rendszerén fog átfutni valamennyi állami és önkormányzati közbeszerzés összes irata. Ennek a cégnek, a NEKSZT Kft.-nek az élén pedig egy olyan szakember áll, aki Tiborcz István üzleti köreiből érkezett – olvasható ugyanis az e heti HVG-ben. Persze a személyektől függetlenül már önmagában az is aggályos, hogy monopolizálják a közbeszerzési eljárásokat – írta a lap, amely szerint így egy jól behatárolható kör láthatja elsőként az ajánlatokat, ráadásul semmi garancia nincs arra sem, hogy olcsóbbá válhatnak az eljárások.

Lázár lapunk kérdéseire a mai kormányinfón azt mondta, hogy reggel maga is olvasta a „szösszenetet”, de még csak értelmezni sem tudta, mert szerinte „nonszensz” az egész. A kancelláriaminiszter szerint az elektronikus közbeszerzéseket felügyelő cég állami tulajdonban lesz, az EU-s sztenderdeknek megfelelően működik majd, és egy nagy tudású szakember fogja irányítani. Lázár szerint nemhogy tévedés, egyszerűen „hülyeség”, hogy a rendszeren keresztül egy üzleti kör korábban értesülhet a kiírt közbeszerzésekről, mint mások.

„Sok választási kampányt végigcsináltam már, ezért óriási bennem a türelem” – fogalmazott Lázár, hozzátéve: „A választási kampányban a politikustársaim és a politikában részt vevő média is felfokozott állapotba kerül.”

„Szeretném azt elmagyarázni, ha ez valakit még érdekel – bár pesszimista vagyok, s valószínűleg nem sok mindenkit fog zavarni –, hogy az elektronikus közbeszerzés az Európai Bizottság irányelvében előírt dolog, amit Magyarországnak legkésőbb jövő áprilisban be kell vezetni. (...) Teljes konszenzus van abba pártállástól, gondolkodásmódtól függetlenül, hogy ez egy jó dolog lesz: bürokráciát csökkent, átláthatóságot növel.”

A HVG cikke ugyanakkor emlékeztetett arra is: Lázár János november elején jelölte ki a NEKSZT-et az elektronikus közbeszerzés kizárólagos üzemeltetőjének, miután az állam még a nyáron úgy döntött, hogy megveszi a cég jogelődjét. A vállalat élére azt a Csányi Istvánt ültették, akit tavaly Lázár javaslatára a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkárnak neveztek ki. Előtte az Ész-Ker nevű cég szakmai irányítója volt, ez a vállalat milliárdokat kapott állami és önkormányzati szereplőktől, hogy tanácsokat adjon a közbeszerzésekhez. A meghatározó tulajdonosa Kárpáti Péter, aki több ponton is kötődik a miniszterelnök vejéhez.

Lázárt nemrég egy kávézóban fotózta le az Azonnali.hu újságírója Tiborcz Istvánnal – a miniszter pedig épp ezekben a napokban adott be egy módosító javaslatot, amivel januárról áprilisra tolná ki a teljes körű elektronikus ügyintézés bevezetésének határidejét.

Lázár ennek kapcsán a 168 Órának azt is elmondta, azért, hogy a határidőt tartani tudjuk, a legegyszerűbbnek egy már kész szoftver megvásárlása tűnt, amely várhatóan kezelni tudja a hatalmas mennyiségű közbeszerzést. „Ez már készen volt, ezt megvettük, és egy százszázalékos állami céget hoztunk létre az üzemeltetésére. Tehát erre semmilyen külső szereplőnek semmiféle befolyása nincs, mert az a cég, amely bonyolítani fogja az elektronikus közbeszerzéseket, az állam kizárólagos tulajdona, az élére pedig a közbeszerzésekkel felelős helyettes államtitkárt, egy kiváló kollégámat neveztem ki. Külső piaci szereplőnek ehhez köze nem lehet.”

Azt pedig Lázár „hülyeségnek” nevezte, hogy bármely üzleti kör, így akár Tiborczé vagy másé hamarabb értesülhetne közbeszerzési kiírásokról épp a szoftvernek vagy az üzemeltetés körülményeinek köszönhetően. A miniszter mindenben állítja: teljesítjük az Európai Bizottság előírásait és feltételeit, így ugyanolyan rendszer lép majd működésbe jövő tavasszal Magyarországon, mint az EU 27 másik tagországában.

„Senkinek semmiféle előnyt és senkinek semmiféle hátrányt nem fog jelenteni. (...) Azt gondolom, hogy árnyékra vetődnek, ha itt bármit is keresnek.”

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.