Magyarországon 900 ezer ember nem tud fűteni, van, aki az ételt vonja el magától emiatt

2018. január 16., 18:39

Szerző:

hvg.hu a Pest megyei Csobánkán készített egy riportot a Eurostat statisztikája nyomán, amely szerint Magyarországon telente 900 ezer ember nem tudja kellően felfűteni a lakását. Erről a portálnak egy idős asszony azt mondja, hogy neki szerencséje van, gázzal és fával is tud fűteni, de ehhez néha – mutat sokatmondóan a szájára – be kell osztania a nyugdíját. „Azon is múlik, hogy ki mennyit eszik. Én elég keveset” – fűzte hozzá.

Azok, akik nem tudnak fizetni a tüzelőért, a szemetet és – sejteti a következő interjúalany – a kerítést is elégetik. Az utóbbi azért baj, mert a festék bűzlik, és az egészséget is károsítja. 

A Eurostat január 4-én hozta nyilvánosságra a jelentését arról, hogy az EU melyik tagországában hányan nem tudnak fűteni telente. Ezt a legtöbben, 39 százaléknyian Bulgáriában nem engedhetik meg maguknak. Magyarországon 8,8 százaléknyian nem tudnak fűteni, az EU átlaga 8,7 százalék. Ami a 900 ezer magyart illeti, Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának a vezetője a riportban azt állítja, hogy az ő lakásuk potenciálisan nagyon környezetszennyező, hiszen akik nem tudnak megfelelő tüzelőanyagot venni, azok szociális tűzifa-támogatásért folyamodnak, ennek keretében pedig vizes fát kapnak. 

Csobánkán az erdészeti hatóságok elnézőek a rászorulókkal, akik gyűjthetnek ágakat és kidőlt fákat vihetnek el, hogy velük fűtsenek. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.