Maďarský Air Force One – Lencsevégre kapták az Orbán-kormány titokban megvett repülőgépét

2017. december 17., 15:40

Szerző:

A Magyar Nemzet eredetileg szerdán írta meg, hogy az Orbán-kormány többfunkciós repülőgépeket vásárol a Magyar Honvédség számára, amelyek közül kettőt a nemrég csődbe ment Air Berlin légitársaságtól akar megvenni. Vasárnapi cikkében a lap már felvételt is közöl egy Airbus A319-esről, amelyet egy cseh spotter kapott lencsevégre Ostravában. A felvételt később Centaureaux művésznéven valaki posztolta is a Facebookon, az ő közlése szerint pedig ez a repülőgép a „Maďarský Air Force One...”, vagyis a magyar légierő első számú repülőgépe lesz. Egyébként az Air Berlin D–ABGM lajstromjelű repülőgépéről van szó, amely ideiglenes máltai lajstrommal vittek Ostravába, miután Rómában, a Fiumicino repülőtéren átfestették. A katonai jelleget erősítendő a gép szürkére festették, a magyar felségjeleket és feliratokat matrica fedte, amikor lefotózták.

 

Bár Centaureaux a posztjában azt állítja, hogy az Aiirbus A319-es az Orbán-kormány igényeit fogja kiszolgálni, a Magyar Nemzet forrásai szerint katonai szállítógépeket, és nem kormánygépet vesznek. Mindezt példa nélküli hírzárlat mellett tennék. Erre jellemző, hogy az ügyletről még a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem tud, aki a HírTV többszöri kérdésére is azt mondta, hogy semmit nem tud az egészről. „Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány” – mondta a tárcavezető. Az Air Berlintől megvett másik, korábban D-ABGS lajstromjelet viselő Airbus A319-es Centaureaux információi szerint még vasárnap landol Ostravában. Itt át is építik mindkettejüket Corporate Jet, azaz vállalati célokra megfelelő konfiguráció szerint.

A két repülőgépet jövő tavasszal mutatják be, addig viszont hivatalosan semmilt nem fognak elárulni róluk. Az Országgyűlés szakbizottsága korábban felmentést adott a közbeszerzési szabályok alól az Orbán-kormánynak, a hatályba léptetett speciális előírások szerint pedig nemzetbiztonsági kockázat miatt az ügylet részleteiről semmit nem szabad nyilvánosságra hozni. 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.