A lex Mocsai után tovább lazítja a tudományos fokozatok megszerzését az Orbán-kormány

2019. november 19., 11:40

Szerző:

A korábbi szigorú tudományos követelmények lazításával olyan személyek is elnyerhetik az egyetemi tanári tudományos fokozatot vagy alapíthatnak doktori iskolát, akiknek a korábbi időkben vagy esélye sem lett volna, vagy még további hosszú évek munkájával nyerhették volna csak el – írja az Index a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által kidolgozott új szabályrendszer alapján.

Az új szabályok nem csak a tudományos fokozatok értékét rontják, hátrányosan érintik a fiatal kutatókat is

– hívták fel a portál figyelmét a MAB munkájára rálátó források.

Mint kiderült, a MAB-ban ülő szakemberek jelentős részét egy éve lecserélte a magyar kormány olyan személyekre, akik a tudományos életben csekélyebb szakirányú tapasztalattal rendelkeztek, többen már ekkor aggodalmasan tekintettek a jövőbe, úgy tűnik, hogy nem alaptalanul:

  • Az egyetemi tanári fokozat elnyeréséhez korábban az MTA doktorának kellett lenni. Most már nem kell a fokozat megszerzése, sőt, elég a doktori címhez szükséges tudományos publikációs tevékenység 75 százalékát letenni.
  • Korábban a professzori kinevezésekben az oktatói tevékenység minőségét is mérték, az új szabályok inkább mennyiségi követelményeket támasztanak. A diploma-, szakdolgozat-, illetve tudományos diákköri témavezetés előírásának megfelelhetnek a 20-25 éve pályán lévő oktatók, de a külföldről hazatérő oktatók és a tehetséges fiatalok pusztán a hiányzó idő miatt nem. Az előmenetelük ellehetetlenítése vagy külföldre űzi őket, vagy pályaelhagyást eredményezhet.

Lex Mocsai

Emlékezetes, hogy 2017-ben az Orbán-kormány úgy változtatta meg a rektori kinevezések feltételeit, hogy az olimpiai bajnoki cím a tudományos doktori fokozattal egyenértékűvé tették. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy Mocsai Lajost kinevezhessék a Testnevelési Egyetem rektorának.

A Debreceni Egyetem tanévnyitója - Mocsai Lajos átvette a dí  Mocsai Lajos átvette a díszdoktori címe átvételekor a Debreceni Egyetem tanévnyitóján
Fotó: Czeglédi Zsolt

A felsőoktatási intézményekben doktori iskolák adhatnak doktori címeket, de ilyen iskolákat eddig csak komoly tudományos követelményeknek megfelelő intézmények hozhattak létre, illetve működtethettek.

Az új szabályok szerint elég azt vizsgálni, hogy a doktori iskola megalapításánál meghatározott céloknak megfelelőnek tűnik-e a felállítandó doktori iskola működése, már nem szempont, hogy MTA-doktorok megfelelő számban oktassanak, vagy elegendő a tudományos publikációval rendelkezzenek. Az objektív szempontoknál viszont felemelték a törzstagokra vonatkozó korhatárt 65-ről 70 évre, ám úgy, hogy nem feltétel, hogy legalább öt publikációja legyen az illetőknek az elmúlt öt évükből.

Számos részletező szabály változott, de a szakmai kritikák szerint ez elsősorban olyan intézményeknek és személyeknek kedvez, amelyek eddig nem feleltek meg a szigorúbb követelményeknek.

A doktori iskolák például már alkalmazhatnak olyan személyt is az iskola vezetésére, akinek máshol főállása van (ezt csak kivételes esetben engedték), ráadásul az MTA doktorának sem kell lennie.

A változásokat ellenzők szerint az új szabályok rontják a doktori iskolák és a tudományos fokozatok megítélését.

Ezt már mi tesszük hozzá, hogy a kormánypártok által többször hangoztatott narratíva, hogy a tudományos élet olyan szabályok szerint működött, ami kizárta a jobboldali, konzervatív tudományos felfogást. Az új szabályok abba az irányba mutatnak, hogy ha valami eddig nem ment a teljesítménnyel, akkor a szabályok átalakításával, felpuhításával majd megtörténhet. Hozzáteszik, az új szabályok annyira rugalmasak, hogy a szakmai felülvizsgálatok, egyéb minőségbiztosítási folyamatok hatékonyságát is rontják.

Az Indexnek nyilatkozók szerint a kormányhoz lojális egyetemeken bizonyos beosztásban „az MTA doktori címét inkább titkolja, akinek van, mert ez kellemetlenséget okozhat neki a munkahelyén”.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.