„Ma Magyarországon a fortélyos félelem igazgat!” – bejelentette a lemondását Ács független polgármestere

2018. július 9., 21:08

Szerző:

Korábbi bejelentésének megfelelően lemondott Lakatos Béla, Ács független polgármestere. a politikus még a országgyűlési választások másnapján, április 9-én jelentette be, hogy távozik a hivatalából. A politikus – A polgármester – aki korábban függetlenként nyerte el a településvezetői posztot és a Momentum képviselőjelöltként Komárom-Esztergom megye 3-as egyéni választókerületében indult – ezt azzal indokolta, hogy rá szavazatok száma azt mutatja, hogy az ácsiak nem értékelik a településért végzett 16 éves munkáját, így pedig sem lelki ereje, sem kedve nincs folytatni. Lemondásáról ma a következő Facebook-posztban tett bejelentést:

 

Lakatos Béla volt az a politikus, aki 2015-ben kilépett a Fideszből a miniszterelnök akkori rasszista kijelentése miatt. Orbán Viktor akkor azt mondta: „Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk. Ez a mi helyzetünk, ez egy adottság, ezt senki nem kifogásolhatja se így, se úgy, nekünk kell ezzel együtt élnünk, de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel.” 

2013 decemberében Lakatos Béla egyszer már felfüggesztette a párttagságát a Fideszben, tiltakozásul az Orbán-kormány romapolitikája és a nemzetiségi listás szavazás diszkriminatív jellege miatt. „A Fidesz-kormány másodrendű állampolgárokká degradálja a nemzeti kisebbségekhez tartozókat, így a romákat is. A jelenlegi szabályok alapján aki a parlamenti választásokra kéri a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét, az listán nem szavazhat a pártokra, csak a nemzetiségi listára. Ez egyszerre elkeserítő és felháborító. Mintha a kormányzat gondolkodásra képtelen emberekként kezelné a cigányokat, akik ha vállalják etnikai hovatartozásukat, lemondhatnak a politikai véleménynyilvánítás egyik legfőbb eszközéről” – magyarázta ezt egy Népszabadságnak adott akkori interjúban. Ő volt az első olyan polgármester Magyarországon, aki büszkén vállalta, hogy roma.

A 2018-as országgyűlési választások előtt elítélte a miniszterelnök Miskolcon tett rasszista kijelentéseit is.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.