Kósa Lajos bezzeg a napfényes Los Angelesben ünnepel

2017. október 23., 09:24

Szerző:

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, Los Angelesben leszögezte: a magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte.

Vasárnap Los Angelesben (ragyogó napsütés, 30 fok körüli hőmérséklet) a Mindszenty téren Kósa Lajos – a konzulátus és a magyar szervezetek képviselőivel együtt – megkoszorúzta az 1956-os emlékművet. Először fordult elő, hogy a helyi örmény közösség képviselői is megjelentek az emlékezésen.

A koszorúzás után a Magyar Házban szavalatokkal, néptáncbemutatóval, muzsikával folytatódott az ünnepség, amelyen a tárca nélküli miniszter beszédet mondott. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete. „1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs '56, akkor nincs '89 sem" – fogalmazott. 

De Kósa Lajos nem napozni ment ám Kaliforniába: egy nappal korábban a San Franciscótól délre eső Redwood Cityben élő magyar közösséggel is ünnepelt egyet. 

Kósát amúgy a  Los Angeles-i magyar főkonzul, Széles Tamás meghívására utazott Kaliforniába ünnepelni. Szélesről meg azt érdemes tudni, hogy főkonzuli kinevezése előtt a debreceni városi önkormányzati televízió ügyvezető igazgatója volt.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.