Kiverte a biztosítékot Nigériában ifj. Lomnici hazudozása

2018. március 30., 15:40

Szerző:

Közleményben cáfolja a budapesti nigériai nagykövetség ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivőjének állításait, amelyek szerint „Nigéria lakosságának több mint 80 százaléka, legalább 100 millió ember AIDS-es” lenne – vette észre a Magyar Nemzet. Lomnici egy kozármislenyi, Hoppál Péter fideszes képviselőjelölttel közösen tartott fórumon ijesztgette a hallgatóságot. Többek között azt mondta, hogy Nigéria lakosságának több mint 80%-a, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést, illetve az AIDS-et. 

A nagykövet szerint ez az állítás abszurd, komolytalan, gondatlan és rágalom. A WHO 2016-os adatai szerint Nigériában 3,2 millió ember, a 186 milliósra becsült lakosság 1,7 százaléka él HIV-fertőzéssel (aminek következtében kialakul az AIDS betegség). Lomnici a nagykövetség közleménye szerint csak azért állítanak ilyeneket, amikkel rontják Nigéria megítélését, mert azok illeszkednek a propagandájuk állításaihoz. A nagykövet azt reméli, hogy a cáfolat után visszavonják az állításukat.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.