Kásler Miklós kitüntette a Heinekent beperelő fideszes politikust

2018. augusztus 18., 08:32

Szerző:

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

A magyar díjazottak teljes listája a kormány honlapján található, kiemelendő, hogy lovagkeresztet kapott többek között Menczer Erzsébet, aki amellett, hogy a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezetének hatalmas gulág-obeliszket kezdeményező elnöke, a Fidesz jelöltjeként idén és 2014-ben is kikapott egyéni választókerületében, Óbudán. Nemcsak emiatt szorult ugyanakkor vigaszra Menczer, hiszen tavasszal első fokon elutasította a bíróság a beadványát, miután a fideszes politikus beperelte a Heinekent, mert a sör címkéjén egy vörös csillag látható.

Menczer Erzésbet politikai sikere az Óbudán megépült szovjet megszállási emlékmű
Fotó: Facebook/Menczer Erzsébet

Menczer egyenesen azt akarta elérni, hogy a Heineken az egész világon vegye le a címkéről a szerinte a kommunizmus jelképének számító emblémát.

Érdekesség, hogy Menczer Erzsébet július 10-én szintén a Facebook-oldalán jelentette be: ezentúl ő maga Kásler mellett, vélhetően az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozik majd. A miniszter tehát saját munkatársát díjazta, nem pusztán egy fideszes politikust.

Ugyanakkor Aikelin Sándor, Kaáli-Nagy Kálmán, Mohos Andor, Gúth Zoltán és Tóth István egykori gulág-foglyok szintén állami elismerésben, az érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek.

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatát kapta mások mellett Varga István ügyvéd, korábbi fideszes parlamenti képviselő. Ő korábban arról beszélt, hogy a nőknek többet kellene szülniük, és akkor fel sem merülhetne a családi erőszak. „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak” – mondta korábban Varga.

Szintén a tisztikereszt polgári tagozatát kapta meg Párkányi Raab Péter, a Szabadság téri német megszállásos emlékművet is készítő szobrász, valamint Mága Zoltán. Ő hegedül.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét – amit korábban Bayer Zsolt is megkapott, majd ezt követően a kitüntetést többen visszaadták – kapta többek között Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság és a közszolgálati egyetem nemrég leköszönt rektora, aki hamarosan az új közigazgatási különbíróságok élére kerül.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.