Jön a felhőszakadás,kiadták a másodfokú figyelmeztetést

2018. augusztus 10., 21:34

Szerző:

Több dunántúli megyében másodfokú riasztást adott ki a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében a következő órákban az intenzív záporok, zivatarok során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat. Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy megyében szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést van érvényben. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Emellett továbbra is országszerte érvényben vannak a hőség miatt kiadott első és másodfokú figyelmeztetések.

Egy hidegfront hatására északnyugat felől zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyek éjszaka a nyugati területek mellett már az ország északi felén is előfordulhatnak. Szombaton a zivatarok egyre inkább egy délnyugat-északkeleti tengely mentén, hozzávetőlegesen a Kaposvár-Salgótarján vonal széles sávjában, fordulhatnak elő.

A zivatarokhoz felhőszakadás, helyenként 80-90 kilométer/órát meghaladó széllökés és nagyobb szemű jég is társulhat.

Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 33 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.