Javasolják, hogy az EU éljen a nukleáris opcióval Magyarországgal szemben

2018. április 4., 08:30

Szerző:

Súlyos, rendszerszintű jogsértések miatt a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás elindítását javasolja Magyarországgal szemben az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE)  – írja a Népszava.

A LIBE tavaly ősz óta vizsgálja az EU-s alapjogok helyzetét, decemberben meghallgatást tartott Magyarországról, a mostani jelentéstervezetében hasonló megállapításokat téve, mint amilyenekkel az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) állt elő korábban. A CONT a kiterjedt kormányzati korrupció miatt javasolta, hogy ha Magyarország nem csatlakozik az  EU-támogatások felhasználását a kormánytól függetlenül ellenőrizni képes Európai Ügyészséghez, akkor az Európai Bizottság függessze fel a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

A CONT konklúziója szerint az Orbán-kormány magatartása „jelentős, rendszerszintű fenyegetést jelent a demokráciára, a jogállamiságra és az alapvető jogokra”, és javasolja az EU-zsargonban atombombának nevezett 7-es cikkely szerinti eljárás elindítását.

A LIBE jelentéstervezetéről április 12-én tartják az első bizottsági vitát, módosító indítványokat május 15-ig lehet beadni. hozzá. Az EP szeptemberben szavaz a jelentéstervezetről.

Ami a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyét illeti, az az Európai Unió hírhedt „nukleáris opciója”, az értelmében elindított eljárásnak pedig a vége pedig Magyarország szavazati jogának a felfüggesztése lehet az Európai Tanácsban. Az eljárás első lépéseként az Európai Tanács négyötödös többséggel, az Európai Parlamenttel együtt megállapítja, hogy az illető tagország megsértette az EU alapértékeit. Ezután a tagországot meghallgatják, az Európai Tanács ajánlásokat fogalmazhat meg, ha pedig a viszonyt sehogyan sem lehet helyrehozni, a tagországok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata nyomán az Európai Tanács egyhangúlag kimondhatja, hogy egy tagország kitartóan megsérti az EU alapértékeit. Ezután a Európai Tanács minősített többséggel dönthet szankciókról, köztük akár a tagország szavazati jogának felfüggesztéséről is az állam- és kormányfőkből álló testületben.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.