Igazi magyar diadal: egyre több házi pálinkát vedel a nemzet
A szeszfőzdék 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek tavaly, miközben sokan úgy döntöttek, inkább otthon, saját üsttel maguk állítják elő a szeszt. Az otthoni pálinkakészítők tavaly 85 millió forint közterhet róttak le, tízmillióval többet, mint egy évvel korábban – adta hírül büszkén a Magyar Idők, amely egy patent kis infografikával is megörvendeztette olvasóit arról, hol, mennyit vedelnek az országban.
Az elmúlt években folyamatosan változott a szeszfőzdék száma. Bizonyos időszakokban majdnem hatszáz egység működött az országban, mára azonban némi visszaesés tapasztalható: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint február közepén
568 helyen készítettek párlatot a magánszemélyek gyümölcséből.
Bár az országban rendszeresen legalább félezer főzde kínálta szakszerű szolgáltatását az utóbbi időben, mégis egyre többen döntöttek úgy, hogy inkább otthon, maguk állítják elő a párlatot. Egy ideje a polgároknak be kell jelenteniük, ha főzőberendezést vásárolnak, a folyamat így könnyen nyomon követhető. A NAV önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint tavaly több mint kétezer készüléket vettek nyilvántartásba a helyhatóságok, ezekkel együtt pedig
2015 óta több minbt 21 ezer pálinkafőző üstről érkezett bejelentés.
És íme, a pompás pálinkatérkép: