Gyurcsány Ferenc Czeglédy tárgyalása előtt: Nem marad következmények nélkül!

2018. március 5., 11:41

Szerző:

Nagy sajtóérdeklődés közepette zajlik Szegeden a péntek éjjel őrizetbe vett Czeglédy Csaba tárgyalása. Az esemény előtt Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott, amelyben kemény szavakat intézett a kormány felé.

- Nem egyszerűen az emberi szolidaritás hozott ide bennünket, hanem politikai kötelezettség - mondta a DK elnöke.

Gyurcsány szerint az első pillanattól látszik, hogy a kormány és a kormánysajtó politikai kérdést csinál Czeglédy Csaba ügyéből. - Azt a hamis látszatot akarják kelteni, hogy Czeglédynek köze van az ellenzéki pártok finanszírozásához. Miközben ez nem igaz.

Fotó: Facebook

A DK elnöke hozzátette, hogy ebből is látszik, hogy a kormány és sajtója hazudik reggel délben és este, folytatólagosan és folyamatosan. Gyurcsány úgy véli, Orbán Viktor gyáva, mert a „köztünk lévő küzdelmet politikán kívüli eszközzel, az igazságszolgáltatáson keresztül próbálja meg befolyásolni.”

- Személyemben emberére talált - üzente Gyurcsány Orbánnak. - Nem marad következmény nélkül, hogy megpróbálták rávenni Czeglédy Csabát, hamisan ellenem tanúskodjon. Ez bűncselekmény - mondta a volt miniszterelnök.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy Czeglédy Csaba édesanyja meglátogatta őt, ő maga is beszélt Czeglédyvel, illetve üdvözölte azt is, hogy tegnap „hosszú hallgatás után Bajnai Gordon újra megszólalt".

Ma dönt a Szegedi Járásbíróság arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e ismét Czeglédy Csabát, aki képviselőjelölti mentelmi joga révén csütörtökön került szabad lábra nyolc és fél hónapos elzárás után. Czeglédy, akit milliárdos költségvetési csalás gyanújába kevertek a hatóságok, képviselőjelölt lett Szombathelyen, Vas megye 1-es választókerületében, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga keletkezett, vagyis a büntetőeljárást fel kellett függeszteni, az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni. Ez meg is történt csütörtökön.

Csakhogy Czeglédyt pénteken éjjel –  miután a legfőbb ügyész kezdeményezésére még aznap délután felfüggesztették mentelmi jogát – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói éjjel ismét őrizetbe vették és másfél napig attól is megfosztották, hogy kapcsolatba lépjen ügyvédjével. A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága határozatában egy korábbi gyanúsításával összefüggő, ám új bűnüggyel kapcsolatban vette őrizetbe Czeglédyt.

A teljes sajtótájékoztatót itt megnézhetik:

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.