Fizetésképtelenné vált az Orbán családjához kötődő cég

2018. január 18., 18:32

Szerző:

Elrendelte a bíróság a Cider Alma Kft. felszámolását – írja a 24.hu. Ez az a cég, ami 3,2 milliárd forinttal tartozott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek. A tartozás fedezeteként temérdek csemegekukorica- és 1,5 millió magozott meggykonzervet fogadott el a Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt állami cég.

A kft. által összefogott cégcsoport több szállal is kötődik a miniszterelnök családjához. Az egyik leányvállalatot az Orbán-gyerekek unokatestvére, Szeghalmi Ádám vezette, Orbán sógora, Ökrös Imre pedig üzlettársa volt a Cider Alma tulajdonosainak. A kereskedőházas tartozás kezese Ökrös két cége volt.

Mégsem a hatalmas tartozás okozta a Cider Alma végét, mivel azt egy Mészáros Lőrinc üzleti köréhez kötődő cég, a Hórusz Faktoring Zrt. kifizette. A Hórusz ugyanis megállapodott a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, hogy felszámolásban lévő cégekkel szembeni követeléseket vásároljon fel.

A Cider Alma amúgy ugyanolyan villámgyors sikereket ért el 2010 óta, mint a többi Fidesz-közeli baráti cég. Míg 2012-ben még csak tízezer forintos bevétele volt a Kft.-nek, addig három évvel később árbevétele meghaladta a 4,3 milliárdot. Ugyanebben az évben, 2015-ben tüntette fel 3,7 milliárdos tartozását is.