Mészáros Lőrinc köreiből fizették ki az Orbán-rokonság hárommilliárdos tartozását

2017. február 14., 20:50

A Mészáros Lőrinchez kapcsolható Hórusz Faktorház fizette ki a Cider Alma 3,2 milliárd forintos tartozását – derült ki Hír TV közérdekű adatigényléséből.

Az Alma Cider Kft. két résztulajdonosa Lévai Anikó sógora és unokaöccse: testvérének, Lévai Gizellának fia és élettársa – tárta fel korábban az Index. A céggel 2014-ben kötött szerződést a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. az almasűrítmény-export beindítására, ehhez az almákkal egy éve foglalkozó Alma Cider Kft.-t találta meg mint „kiemelt tapasztalatokkal rendelkező” partnert. Az ötszázmillió forintos árbevételű kft. 3,2 milliárd forint támogatást, kvázi hitelt kapott, amivel, mint az az MNKH 2015-ös pénzügyi beszámolójából kiderült, azóta is tartozott.


A cég tartozását egy Mészáros Lőrinchez és vele szorosan együttműködő üzletemberekhez köthető cég, a Hórusz Faktoring Zrt. törlesztette decemberben. Ez a pénzügyi cég egy Balczó Péter nevű üzletember tulajdonában van, akinek három közös cége van Csík Zoltánnal, Mészáros Lőrinc több vállalkozásának kulcsemberével. Csík Zoltán, aki korábban a BRFK gyilkossági nyomozója volt, igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag a felcsúti polgármester több vállalkozásában, például a Korona Alba nevű agrárcégben, a Talentis Group nevű ingatlanos cégben és legújabban az EchoTV-ben is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.