Feszült bukta, avagy a zöldpolitikusok elpárolgása

Mi leszünk a bűnbakok – erről folyt a legtöbb diskurzus az LMP eredményváró helyszínén. Pedig a párttagok és a szimpatizánsok szerint nem ők a hibásak, hanem a szocik, a Gyurcsány és az örökké nyugodtan és veszély nélkül szidható liberális értelmiség. Az önvizsgálat elhalasztva, a vártnál gyengébb szereplésért egyelőre csak Hadházy Ákos viseli a felelősséget.

2018. április 14., 07:35

Szerző:

Olyan, mintha lenne független, egymással versengő, nagy tömegeket elérő, hiteles tájékoztatást nyújtó sajtó Magyarországon. Ilyen köldöknézős gondolatok jutnak az eszembe, amikor belépek a választások éjszakáján az LMP eredményváró rendezvényének helyszínéül választott zuglói hotelba. A teremben kamerák, stábok, mikrofonnal rohangáló riporterek, újságírók. Ú-J-S-Á-G-Í-R-Ó-K.

Mert a választás a demokrácia ünnepe, ugye, és az újságírók kiélvezik minden pillanatát.

Aztán megpillantom a köztévé műsorvezetőjét a monitoron, nem hallom, csak a tátogását látom, és eszembe jut, hogy ez a 80 milliárd forint közpénzből működő, kormányzati propagandacélokhoz silányult médium hogyan űzött gúnyt a hiteles tájékoztatás ethoszából, amikor négy éven keresztül ömlesztette ránk a hazugságokat, a kormányzat által manipulált félrevezető tartalmakat. De ezen az éjszakán a pártok is, az újságírók is, az ország népe is demokráciásat játszott, mindenki úgy tett, mintha valódi választások lennének.

Az első órákban még minden csendes, nem függetlenül attól, hogy a kormány nem volt képes rendesen megszervezni a választást. A politikusok közül elsőként Hadházy Ákos érkezik, az újságírók szinte rávetik magukat. Hadházy pedig feszülten és – talán az elmúlt hetek őt ért kormányzati kommunikációs hadjárata miatt – kissé megtörten, de készségesen beszél. Az első órákban még bizakodó, minden újságírónak elmondja, mennyire hisz abban, hogy a magas részvételi arány az ellenzéknek kedvez. Nem taktikázik, annak ideje lejárt: mindegyik kérdésre nyíltan elmondja, hogy ha az ellenzék rosszul szerepel a választáson, akkor annak következményeit le kell vonniuk az érintett politikusoknak.

– Igen, valóban, szélesebb körű együttműködést tartottam volna jónak, mint amennyit végül is az LMP támogatott – mondja.

Aztán érkeznek a többiek is, Schmuck Erzsébet, Demeter Márta, Csárdi Antal, az elmúlt napok egyik főszereplője, Ungár Péter. Nem tombol a jókedv, de ekkor még érezhető némi optimizmus.

Szél Bernadett azonban csak nem akar megérkezni.

– Tudhat valamit? – kérdezi az egyik sajtós.

– Fogalmam sincs – válaszol egy másik, aztán kiderül, hogy az LMP társelnöke már este nyolc körül megérkezett, de az újságíróktól elszeparált teremben várja az eredményeket.

– Akkor tud – jegyzi meg a sokat tapasztalt kolléga. – Nem lesz ennek jó vége.

– Éjfélkor lesz sajtótájékoztató – jelenti be a sajtós, ahogy azt is, hogy Szél Bernadett addig nem fog kijönni az újságírókhoz. Ebből már sok mindenre lehet következtetni, és a kollégák nem is maradnak adósak a következtetéssel.

– Bukta – mondja rezignáltan egyikük.

A mosoly és a kampány magabiztos látszat volt

Az LMP kampányában két, egymásnak szögesen ellentmondó stratégia rajzolódott ki. Az egyik elfogadhatónak tartott volna több együttműködést az ellenzéki pártokkal, a másik szerint viszont a hódmezővásárhelyi győzelem után is ragaszkodni kellett volna a mindenkitől távolságot tartó, önálló politikához. A két stratégia mögött a párt nagyon eltérő szavazói állnak. Igen sokan az LMP-re szavaztak az egykori SZDSZ választói közül, és ide húz több olyan jobboldali, kiábrándult fideszes szavazó is, aki soha nem lenne hajlandó olyan pártra szavazni, amelynek köze van a 2010 előtti baloldalhoz. Ez a két szavazótábor nehezen tartható egyben, vagy olyan politikai tehetség kellene hozzá, amit eddig nem sikerült felmutatni. Ha az együttműködést választja az LMP, akkor a jobboldali-konzervatív szavazóit veszíti el, ha a koordináció megtagadását, akkor a baloldali-liberális táborát.

Erről a dilemmáról egyébként folyamatosan beszélnek is a folyosón az LMP politikusai. Amíg azonban nem érkeznek az eredmények, csak találgatni lehet, hogy az elzárkózós stratégia, amelyet végül követett a párt, sikeres volt-e. Aztán már találgatni sem kell.

Berobbannak a számok.

A monitorra bámulunk, ahol a köztévé műsorvezetője már arról beszél, hogy két mandátum, és a Fidesznek megvan a kétharmada. Ez mindenkit sokkol. Percekig tart a csend. És észrevétlenül szinte mindegyik LMP-s politikus felszívódik, még az okkal jókedvű, a Belvárosban győztes Csárdi Antalt sem látjuk, pedig állandó mosolyával ő volt az egyetlen stabil pont az eredményvárón. Ő és a többiek legközelebb már csak a sajtótájékoztatón kerülnek elő – ekkor már színpadon állnak. Megtörten, csalódottan. Hadházy Ákos bejelenti lemondását, ami sejteti, hogy a szétesés szélére kerülhet a párt.

A tájékoztató után több LMP-s szimpatizáns is arról beszél, hogy biztosan a zöldpárt nyakába varrja majd a budapesti liberális értelmiség az ellenzék bukását, pedig az eredmények „tök világosan mutatják, hogy nem azon az egy-két körzeten múlt”.

Pedig de. Illetve: azon az egy-kettőn is. Schiffer András személyesen nem volt itt ugyan, de a jelen lévő újságírók közül sokan meg vannak győződve arról, hogy ezt a kampányt a háttérből erősen befolyásolta. A beszélgetésekből az derül ki, hogy az LMP-sek tartanak attól, hogy ők lesznek a bűnbakok, miközben szerintük nem ők a hibásak, hanem a szocik, Gyurcsány és az örökké nyugodtan és veszély nélkül szidható liberális értelmiség.

A vártnál gyengébb szereplésért a felelősséget egyelőre csak Hadházy viseli. Kérdés, hogy a távozásával magával viszi-e azokat a szavazókat is, akik az együttműködést preferálták volna. Az egyenlő távolsághoz való ragaszkodás lehet, hogy másodszor is kettészakítja a pártot. Az első után felálltak, és a mostani eredmény azt bizonyítja, hogy 6-7 százaléknyi választónak így is tetszenek. Vagy meg is fordíthatjuk: a senkivel nem együttműködő LMP-t csak 6-7 százaléknyi szavazó igényli. Kereslet és kínálat egymásra talált, kívülről és főleg más pártok szavazóinak részéről nincs sok értelme emiatt utálkozni. Más kérdés, hogy az LMP ambíciói nagyobbak voltak ennél.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.