Falkában fognak indulni kamupártok a választásokon, az ellenzéktől vesznek el szavazatokat

2017. december 28., 09:09

Szerző:

Szerdán röppent fel a hír, hogy a NAV inkább lemond arról a kétmilliárd forintos pénzbírságról, amelyet nem tud behajtani a kamupártokon, ma pedig a Népszava írja, hogy az OBH nyilvántartása szerint karácsony napján, december 25-én Magyarországon 315 párt van bejegyezve, a 2018-as választásokon ennél akár több is indulhat, mert további 72 még bejegyzés alatt áll. Pécsen decemberben nyolc, Kecskeméten öt, Nyíregyházán 15, Szekszárdon pedig hat egyesületet jegyeztek be, annak ellenére hogy a bíróságok láthatóan próbálják lassítani a folyamatot. 2014-ben még csak 147 párt próbált bejutni a parlamentbe.

Fotó: Jólét és Szabadság Demokrata Közösség honlapja

A kamupártok indulása nyilvánvalóan annak a Fidesznek kedvez, amely a felmérések szerint kétharmados, de akár négyötödös győzelmet várhat a 2018-as parlamenti választásokon, és amely 2014-ben minimum két egyéni országgyűlési mandátumot köszönhetett nekik. Az egyik Kucsák Lászlóé volt a budapesti 15-ös választókerületben, a XVIII. kerületben. Ő mindössze hatvan szavazattal múlta felül az MSZP-s Kunhalmi Ágnest úgy, hogy a kamupártok több száz voksot adtak le. Kaotikus helyzetet teremt a névválasztás is, nem egészen világos például, hogy az Alternatív Magyar Nép Párt és az Alternatív Magyar Néppárt adminisztrációs hibát vagy két, egymástól függetlenül működő pártot jelent-e a nyilvántartásban. A 2014-es választásokra a Szigetvári Viktor, Juhász Péter és akkor még Bajnai Gordon fémjelezte Együttnek kellett felvennie az Együtt – Korszakváltók Pártja nevet, mert Együtt 2014 néven is indult egy másik alakulat.

Májusban a 24.hu nyomán írtuk meg, hogy csendben megszüntették a nyomozást több olyan kamupárt ellen, amelyet a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt feljelentett az Állami Számvevőszék, ami azt vetíti előre, hogy kamupártok 2018-ban újra jelentkezni fognak a 150–450 millió forintos kampánytámogatásért, és játszi könnyedséggel meg is tehetik, hiszen az ezt szabályozó törvényeken a Fidesz a kezdeti hajlandósága ellenére sem változtatott. A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó 2014-es számításai szerint az egyaránt 149 milliós apanázsból gazdálkodó Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt csak 2,1, illetve 1,4 milliót költött, a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) ugyanekkora összegből 1,7 milliót, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) a 298 milliónyi támogatásból legfeljebb 25,8 milliót, a szégyenlistát vezető Szociáldemokraták pedig 25,8 milliót a 447 millióból. 447 milliót kapott az MDF-utód Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség (JESZ) művésznevű párt is, amelyről kiderült, hogy a költségeit mindössze valamivel több mint 46 millióig lehet követni.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.