Fél a Fidesz a választásoktól, elkezdtek kelleni a kamupártok

május 19. 18:35

Volt, amelyik 447 millióval, és volt, amelyik „csak” 149 millióval nem számolt el, de az ügyészség megszüntette a nyomozást ellenük. Sokat segíthet a Fidesznek az az 1-2 százaléknyi voks, amelytől jövőre megfosztják az ellenzéket.

Csendben megszüntették a nyomozást több olyan kamupárt ellen, amelyet a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt feljelentett az Állami számvevőszék – értesült a 24.hu. Ez azt vetíti előre, hogy a kamupártok 2018-ban újra jelentkezni fognak a 150-450 millió forintos kampánytámogatásért, és játszi könnyedséggel meg is tehetik, hiszen az ezt szabályozó törvényeken a Fidesz a kezdeti hajlandósága ellenére sem változtatott.

Fotó: Népszabadság/Móricz-Sabján Simon

2014-ben összesen tizennyolc párt tudott országos listát állítani. Az ÁSZ két éve tizennégy parlamenten kívüli pártot vizsgált meg, költségvetési csalás, a számviteli és az áfatörvény megsértése gyanújával, és végül kilenc tömörülés ellen kezdeményezett eljárást a NAV-nál, a számviteli és az áfatörvény megszegéséért, vagyis amiért nem számoltak el a 2014-es parlamenti választásokra kampánytámogatásként fejenként felvett 150-450 millió forinttal.

Többnyire olyan pártokról van szó, amelyek néhány száz vagy néhány ezer szavazatot kaptak, mandátumot nem sikerült szerezniük, a többségük pedig a választások óta sem hallatott magáról. A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlatszó akkori számításai szerint az egyaránt 149 milliós apanázsból gazdálkodó Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt csak 2,1, illetve 1,4 milliót költött, a Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) ugyanekkora összegből 1,7 milliót, a Seres Mária Szövetségesei (SMS) a 298 milliónyi támogatásból legfeljebb 25,8 milliót, a szégyenlistát vezető Szociáldemokraták pedig 25,8 milliót a 447 millióból. 447 milliót kapott a Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség (JESZ) művésznevű párt is, amelyről kiderült, hogy a költségeit mindössze valamivel több mint 46 millióig lehet követni.

A civil szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvényi kereteken kellene változtatni, hiszen ezek teszik lehetővé, hogy a kamupártok százmilliókat tüntessenek el anélkül, hogy a visszaéléseiket bárki ellenőrizné tudná. Kampánytámogatás reményében éltek vissza a többes ajánlás rendszerével is,  amely szerint minden választó jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát is ajánlhat. Valószínűleg gátlás nélkül másoltak adatsorokat ívről ívre, amit az is tanúsít, hogy ugyanazokban a választókörzetekben indították.

Bár eleinte úgy tűnt, hogy a Fidesz hajlandó a felelősségre vonás támogatására, a kamupártok elleni nyomozás megszüntetésének az oka – kockáztatja meg a 24.hu – valószínűleg az, hogy a kormánypárt rájött, a 2018-as választási versenyben szüksége lesz arra  az 1-2 százaléknyi voksra, amelyet ezek az alakulatok leszakítanak le az ellenzékről.

A 24.hu-nak az ÁSZ úgy nyilatkozott, pártfinanszírozási ügyekben nem járhat el hatóságként, nem nyomozhat és nem büntethet és információt sem tud szolgáltatni. Az ügyészség a portál kérdéseire – hogy milyen indokkal és hány nyomozást szüntettek meg – még nem válaszolt.