Évekre kieshet az áramtermelés negyede Pakson az energetikai szakértő szerint

A bolgárok alaposan ránk ijesztettek az orosz gáz esetleges megsarcolásával, ám nagyon úgy tűnik, nem is mi voltunk a célpont. Ennek ellenére mégis nyugodtan alhatunk – hogy miért, az máris kiderül, ahogy az is, hogy csökkenhet a Paksi Atomerőmű kapacitása,miközben gázerőművet építeni nem is olyan egyszerű.

2023. november 30., 16:43

Szerző:

Bulgáriában a választások időszakát éljük, ilyenkor megpróbál mindenki erősnek mutatkozni, másrészt amikor magas egy terméknek ára, akkor a tranzitálásban résztvevő országok természetszerűleg részesedni akarnak abból – mondta Holoda Attila energetikai szakértő a Jazzy Rádió Business Class című műsorában.

Emlékeztetett, hogy

10 eurós tranzitíjat akartak kivetni megawattóránként, miközben a mostani időszakban úgy 40 euró körül van a földgáz teljes ára.

Ez azt jelenti, hogy 25 százalékot rányomnának az árra – értékeltette az arányokat Holoda, hozzátéve, hogy azt is látni kell, hogy egyértelműen és célzottan az oroszok ellen irányul ez az intézkedés, bár maga a bolgár pénzügyminiszter jelezte, hogy nem sok reményük van arra, hogy ezt az oroszok ki is fizetik.

A kérdésre, hogy miért akarnak a bolgárok beleállni az oroszokba, Holoda úgy vélekedett: a schengeni tagság elkaszálása miatt a politikai vonal is fontos szerepet játszik ebben. Nem sokan tudják, de Magyarországon kívül Szlovákia és Ausztria az egyik legnagyobb felvevője a Gazprom által forgalmazott gáznak, ezért ott tudnak a legerősebben ütni rajtuk, különösen annak fényében, hogy az ukránok már jelezték, hogy ők be fogják fejezni a tranzitálást a klasszikus szlovák–osztrák vonalon. Vagyis az osztrákok is rajtunk, illetve a szerbeken és a bolgárokon keresztül juthatnak hozzá az orosz gázhoz.

„Venni kellene egy iránytűt Szijjártó Péternek”

Holoda Attila szerint viszont érdekesebb Szijjártó Péter reakciója, erről úgy vélekedett, hogy venni kellene egy iránytűt a külügyminiszternek.

Amikor az ukránok akarták emelni az energiahordozók tranzitdíját, akkor ő Moszkvába ment és nem Kijevbe. Most emelni akarják ezt a fajta adót a bolgárok, ám nem Szófiába, hanem Belgrádba megy.

Lehet, hogy eltévedt? Legalábbis azt várná az ember, hogy a magyar diplomácia vezetőjének az a feladata, hogy elmegy oda, akivel problémánk van

– mondta.

Az energetikai szakértő emlékeztetett: a mostani bolgár kormány nem éppen oroszbarát, míg az azt megelőző az volt. Volt is félelem, hogy ezen az útvonalon sem érkezik majd a térségbe orosz gáz, ám végül nem volt gond, nyilván a tranzitbevételek miatt sem.

 

Most akkor kivethet adót az orosz gázra Bulgária, vagy sem?

Holoda Attila emlékeztetett: Magyarország kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Bulgáriával szemben, mondván, hogy egy olyan vámot vetett ki, amihez valójában nincs joga, hiszen a vámkivetés európai uniós jog, de az adókivetés már nem, ebből adódóan Bulgária ilyen módon próbálkozhatott. Ezzel együtt a múlt heti bolgár pénzügyminiszteri nyilatkozat már arról szólt, hogy nem sok reményük van, hogy be tudják az oroszoktól ezt szedni, és ezért ő kezdeményezte, hogy vegyék ki a költségvetés előrejelzéséből ezt a bevételt, nehogy nagyobb lyukat üssön a büdzsén.

Nyugodtan alhatunk

A hazai gáztárolók kapcsán az energetikai szakértő hozzátette: mi magyarok nyugodtabban alhatunk, mint sok más nép.

Magyarország esetében az éves fogyasztás nagyjából olyan 10 milliárd köbméter, a tárolói kapacitásunk 6,5 milliárd, és ez majdnem tele van, 98 százalékos a feltöltöttség. A németek esetében a tárolói kapacitás 23,8 milliárd köbméter, viszont a fogyasztásuk 100 milliárd évente, vagyis még a negyedét sem tudják tárolóval lefedni. Magyarországon még nem volt olyan hideg tél, hogy ötmilliárd köbméternél több gáz fogyott volna el, és ennél több van jelenleg a tárolókban. Ehhez képest a németeknek azért kell kapaszkodni – ismertette a helyzetet.

Erőművek, némi problémával

Mint ismert, a kormány nemrég jelentette be, hogy három gázerőművet épít a megnövekedett villamosenergia-igény miatt. Az erőművek kapcsán Holoda úgy vélte: valóban kritikus a villamosenergia-igény, amely ráadásul még növekedni is fog, miközben nincsenek új villamosenergiát előállító erőműveink.

Ennek sorába illeszkedik az a három gázzal működő, 500 megawattos erőmű, amit tavaly bejelentettek.

A szakértő szerint az alapproblémát az jelenti, hogy nincs annyi erőműépítési kapacitás, tehát hiába tudja a kormány saját hatáskörben felpörgetni az engedélyeztetési folyamatot, attól még nem lesz elegendő kivitelezői kapacitás, nincs elegendő anyag hozzá, és nincs elegendő berendezés sem. Éppen ezért vélhetően már a kormány is úgy számol, hogy a háromból kettő talán meg tud épülni, a harmadik el fog húzódni.

Paks 75 százalékon

Ráadásul ott vannak még a Paks2-vel kapcsolatos problémák – folytatta Holoda. Ugyanis az új atomerőműből 2032-re lehet csak valami, és úgy tűnik, a kormány is Paks1 üzemidejének meghosszabbításán gondolkozik. A hosszabbítás kapcsán azonban elfelejtik hozzátenni, hogy

ehhez az első négy évben évente le kell állítani egy-egy blokkot a Paks1-ben, amíg ezekben a munkálatok folynak, vagyis ezek az egyenként 500 megawattos blokkok ki fognak esni a termelésből, így az atomerőmű négy évig csak 75 százalékon tud majd üzemelni.

A gázos erőművek kapcsán ráadásul többletgáz is kell, vagyis a földgázkiszolgáltatottságunkat tovább növeljük: a három darab 500 megawattos erőműnek a földgázigénye évente körülbelül 2,5-3 milliárd köbméter. Ez rájön az éves, normális tízmilliárdra, ha csak valamilyen úton-módon nem jutunk el abba az irányba, hogy elkezd az ország jobban spórolni, megtakarítani, vagy éppen növelni az energiahatékonyságunkat.

Okosmérőtől lesz az okosfogyasztás

Az energiafogyasztás csökkentése kapcsán Holoda példaként az okosmérők felszerelését hozta fel, amely segítségével ki lehet használni az energia árának ingadozását.

Napközben 10 órakor nagyon süt a nap, ezért olcsó az áram, ezért az okosmérő segítségével elindíthatom a mosógépemet, miközben a munkahelyemen vagyok – mondta példaképpen, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egy okosmérő önmagában persze jó dolog, de meg kell teremteni mögötte a jogszabályi hátteret, ami már nem lesz egyszerű feladat.

Ráadásul kell hozzá az a vállalkozó szellemű szolgáltató, aki azt mondja, hogy én egy dinamikus csomagajánlattal meg akarok keresni bizonyos fogyasztókat, de csak akkor tudom náluk ezt érvényesíteni, ha okosmérőjük van, meg okos rendszerek vannak, amik tudnak távfelügyelettel is működni – mondta Holoda, emlékeztetve, hogy régen is volt és ma is van hasonló rendszer, korábban éjszakai áramnak, most vezérelt áramnak hívják. Ez ugyanilyen alapon működött, ennek egy továbbfejlesztett változatáról beszélünk.

(Kiemelt képünkön a Budapesttől mintegy 120 kilométerre délre fekvő paksi atomerőmű 2-es számú reaktorblokkjának általános látképe 2003. május 29-én. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP)