Egy tavalyi rongálás miatt foglalták le Rékasi Zsigmond laptopját – állítja a rendőrség, de a fiatalember ezt nem hiszi el

2018. január 26., 15:46

Szerző:

Hivatalosan nem a 19-i diáktüntetésen való részvétele, hanem egy korábbi ügy miatt foglalták le Rékasi Zsigmond számítógépeit – ezt sugallja legalábbis az a házkutatási határozat, amely szerint valaki a Budakeszi Önkormányzat épületére és egy helyi iskola támfalára festette, pontosabban stencilezte a Renegátlástalanok nevű csoport jelvényét, és ezzel a „rongálással" szabálysértést követett el. A kár 135 277 forint.

Fotó: Facebook/Rékasi Zsigmond

Mérce Rékasi Zsigmond – Rékasi Károly és Détár Enikő fia, a csoport szervezője elmondása alapján ír erről, hozzátéve, hogy a fiú nincs meggyőződve, hogy helytálló a házkutatási határozat alapját képező vád. A csütörtök reggel intézkedő rendőrök ugyanis találtak egy piktogramot a fiatalember szobájának ajtaján, és édesanyja elmondása szerint (a fiú akkor épp nem tartózkodott otthon) meg is jegyezték, hogy ilyen bizonyítékot keresnek. A probléma csak az, hogy a srác szobaajtaján lévő piktogram és a hozzá tartozó sablon

nem ugyanazt ábrázolta, mint a határozatban szereplő rongálási esetekben.

„Ha valaki festékszórózik, arra a bizonyíték nem a számítógépe” – jegyezte meg a házkutatásról Rékási, aki a jövő héten panaszt nyújt be az eljárás ellen. Jogi képviseletét a TASZ vállalta el.

A fiatalember úgy véli, hogy bár a konkrét gyanúsítás nem erre vonatkozik, a rendőrségi eljárás a 19-i diáktüntetésen tett „megnyilvánulása és ösztönzései„ miatt történik, mint megfélemlítés, és nem amiatt, hogy ő  lett volna  „az a vad grafittis.”

A képet színezi, hogy 

a rendőrségi határozaton január 18-i keltezés szerepel.

Rékási nem tudja, hogy ki követhette el a rendőrségi dokumentumban szereplő rongálásokat, de ha tudná, sem buktatná le őt. Úgy véli, a mostani házkutatás és lefoglalás a Renegátlástalanok mozgalom növekvő súlyát bizonyítja, a választások előtt a kormány “szeretné elvarrni az elvarratlan szálakat.”

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.