Egy súlyos tömegbaleset is elég lenne ahhoz, hogy bedőljön Budapesten a sürgősségi ellátás

2019. május 20., 09:24

Szerző:

Egy súlyos buszbaleset vagy repülőgép-baleset Budapest teljes baleseti ellátását azonnal bedöntené – írja a hvg.hu a fővárosi baleseti ellátásra rálátó forrása alapján.

A lap azt vizsgálta meg, hogy a fővárosi sürgősségi ellátás hogy tudná kezelni, ha Budapesten vagy Pest megyében súlyos tömegbaleset történne. Ennek előzménye, hogy egy hete a főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget a hétvégén. Csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen.

A hvg.hu szerint az eset nem egyedi. Az ügyeletek lemondása gyakori, a rendszer minden jel szerint teljesítőképessége határán működik.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a portálnak akkor annyit írt akkor, hogy nem igaz, hogy összeomlott az ellátórendszer, és a hétvégén nem volt zavar a fővárosban a traumatológiai betegek ellátásában, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta őket szükség esetén.

Fotó: Pixabay

A lapnak nyilatkozó forrás azonban azt nyilatkozta, hogy egy súlyos buszbaleset vagy repülőgép-baleset Budapest teljes baleseti ellátását azonnal bedöntené. Ez pedig azt jelzi, hogy pengeélen táncolhat a rendszer.

Hozzátette, hogy a rendszer a napi alapforgalmat ugyan ki tudja szolgálni, de semmi tartalék nincsen. Ha nagy baj lenne, végszükség esetén helikopterrel lehetne a sérülteket vidéki kórházakba szállítani, de minden szállítás időveszteség, azaz kockázat.

A lap megkérdezte erről az ÁEEK-t, egyelőre nem kaptak választ.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.