Egy nappal Hódmezővásárhely után országos jelölt-koordináció indulhat az ellenzéki oldalon

2018. február 26., 11:14

Szerző:

Tárgyalásokat kezdeményez az LMP mind az MSZP-vel, mind pedig a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint – az eddig a függetlensége mellett határozottan kiálló – zöldpárt a 106 egyéni választókerületben tudna elképzelni együttműködést a másik két ellenzéki erővel.

Vagyis Szél Bernadett és pártja most már mégis nyitott lenne a visszaléptetésekre egymásra javára csakúgy, mint arra, hogy bizonyos megállapodások alapján egyes választókörzetekben, ahol más az esélyes, ne nagyon kampányoljanak.

Szél Bernadett pártja életében is új korszakot kezdhet

Mivel az önállósága kapcsán az LMP-nek több kongresszusi határozata is van, az MSZP-vel és a Jobbikkal történő esetleges megegyezéshez a párt döntéshozó szerveinek is hozzá kell járulniuk.

A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul Szél Bernadették a meglepő döntést nem a vasárnap esti hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után hozták meg. Úgy tudják, az LMP elnökségében már egy héttel ezelőtt megszületett ez az elhatározás.

Ezt erősíti a 168 Óra információja is, miszerint az LMP és az MSZP már felvette a kapcsolatot egymással. Kérdéses ugyanakkor, hogy sikerül-e megállapodni, hiszen az MSZP és a Párbeszéd inkább a választópolgárok bölcsességében bízik, s több jelölt indulása esetén is a legesélyesebb támogatására szólítják választóikat. Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelölt többször egyértelművé tette ugyanis, hogy nem szövetkezne a számára elfogadhatatlan ideológiát/ideológiákat képviselő Jobbikkal. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ez akadálya-e egy jelölti koordinciónak az LMP-vel.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.