Drasztikusan csökkent a főállású orvosok száma az Országos Mentőszolgálatnál

2018. június 22., 14:47

Szerző:

Kétszázról 159-re csökkent az Országos Mentőszolgálatnál státuszban lévő orvosok létszáma - szúrta ki a 24.hu a szervezet honlapján.

A csökkenés négy év alatt történt, de a státuszok száma nem fejezi ki az orvosi munkakörben foglalkoztatott mentődolgozók állományának méretét - magyarázta a 24.hu-nak az OMSZ. Mint írták, a személyi állományra vonatkozó adatokból nem lehet a mentési helyzetekre vonatkozó következtetéseket levonni, mert több orvos irányítási feladatokat vagy azokat is ellát.

Az OMSZ szerint a mentőtisztek kompetenciája az elmúlt időszakban folyamatosan bővült,így ma már mondhatjuk, hogy néhány, ritka beavatkozás kivételével (melyek továbbra is orvosi judíciumot képeznek) gyakorlatilag orvosi szintű mentőellátást képesek nyújtani.

A 24.hu arra nem kapott választ, hogy ennek ellenére tervezik -e az orvosi létszám növelését.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.