Ciki, de egymás után nyerik a brüsszeli pályázatokat a Brüsszel ellen háborúzó fideszesek

2017. december 11., 10:25

Szerző:

Miközben Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke éppen egy hete arról beszélt az állami televízióban, hogy a visegrádi országok közül Magyarország áll a legjobban az európai uniós források felhasználásában, a Magyar Nemzet megtudta, a kormánypárti politikus is kiveszi a részét a brüsszeli pénzek elköltéséből. A lap a kormányzati pályázati portál adataira hivatkozva írja, hogy Bánki még nyáron nyert el csaknem 15 millió forintot az Európai Unió vidékfejlesztési programjából.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bánki a múlt héten hívta fel a figyelmet, hogy a szocialistákkal ellentétben a jelenlegi kormány azt ígérte, egy sokkal egyszerűbb, könnyebben megpályázható, gyorsabb elbírálású és transzparensesebb rendszert alakít ki az uniós források igénybevételéhez.

És ebben a kiváló rendszerben ő is segít elkölteni azt a pénzt, ami Magyarországnak jár.

Bánki azonban nem csak a pénzköltésben partner, hanem a kormányzat által folytatott unióellenes propagandakampány terjesztésében is. Az Európai Unió ellen hergelő „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányból ő is kivette a részét. 

Amikor a lap a részleteket firtatta, a nagy nehezen mikrofonvégre kapott Bánki azt mondta, hogy egyáltalán nem tartja összeférhetetlennek azt, hogy uniós pénzt nyert, s hogy milyen politikát folytat a kormány Brüsszellel szemben. – Azt gondolom, helyes az a politikai út, amit követünk – tette hozzá.

A jelek szerint a Fidesz nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy kormánypárti politikusok és családtagjaik egymás után nyerik el az uniós pályázatokat. A fő érvük az, hogy a Brüsszelből érkező forrás nem kegyelemkenyér, hanem kompenzáció azért, amiért Magyarország megnyitotta a piacait, ennek megfelelően  a kormánypárti köröket busás kompenzációban sikerült részesíteni. A kedvezményezettek körében korábban már feltűnt Bánki felesége is, aki tízmilliós nagyságrendben részesült brüsszeli támogatásokban.

De jutott EU-s pénz nemrég Tiborcz Istvánnak is, ő speciel 150 millió forintnak örvendezhetett. L. Simon László menesztett kulturális államtitkár és felesége érdekeltségei is több alkalommal nyertek tízmilliós nagyságrendű összegeket.

Az egyik legnagyobbat azonban kétségtelenül a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István feleségének cége szakította. Az angoltanár házastárs cége a közelmúltban csaknem negyedmilliárd forint értékben nyert el támogatásokat.

A brüsszeli források nagy haszonélvezője a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám is. Az ifjú Matolcsy balatoni bútorgyára a közelmúltban majdnem 600 millió forint európai uniós támogatást nyert el – idézi fel a lap.