Bocsánatkérésre szólították Orbánt penetráns miskolci cigányozása miatt

2018. március 2., 12:47

Szerző:

Megengedhetetlen uszításnak tartja a miskolci roma önkormányzat elnöke, hogy a városban kampányoló Orbán Viktor gyakorlatilag lemigránsozta az ott élő romákat. Minden a szavakkal kezdődik - utalt történelmi párhuzamokra Váradi Gábor.

„Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke migránsnak nevezi és ilyen módon stigmatizálja a magyar cigányságot” – reagált érezhető felháborodással a hangjában a hvg.hu-nak Váradi Gábor, a miskolci roma nemzetiségi önkormányzat elnöke arra az Orbán Viktor Facebook oldalára csütörtökön feltöltött videóra, amelyben a Miskolcon kampányoló miniszterelnök a roma szót ki nem mondva, de egyértelműen körülírva arról beszél, hogy ha bevándorlókormány alakul, Magyarországon két város lesz veszélyben, Budapest és Miskolc.

Orbán Viktor a diósgyőri stadionban
Fotó: Facebook

Váradi szerint a miniszterelnök ugyan nem fogalmazott egyértelműen, de nem nagyon lehet félreérteni, hogy a Fészekrakó programban részt vett és a számozott utcáiban élő roma családokat nevezte migránsnak, ami a roma önkormányzat elnöke szerint megengedhetetlen uszítás az ország miniszterelnökétől.

„Minden a szavakkal kezdődik. Aztán ne legyünk meglepve, ha fizikai támadások, aterocitások is érik ez után a romákat”

– tette hozzá Váradi Gábor.

A roma politikus a miskolci cigányság nevében bocsánatkérést vár Orbán Viktorról, felhívva egyúttal a figyelmét, hogy a romák több mint 600 éve érkeztek Magyarországra, és hogy az ország miniszterelnöke

még a kampány miatt sem nevezheti bevándorlónak a legnagyobb nemzetalkotó nemzetiséget. 

Váradi Gábor szerint jelzésértékű az is, hogy Orbán Viktor az épülő diósgyőri stadiont megtekintette, a közvetlen mellette fekvő utcákban élő, mélyszegénységben élő családokra viszont nem volt kíváncsi, azt „valamiért” elkerülte a kampánykörútja.

Civil kezdeményezés is indult Orbán nyilatkozata miatt. Több aláíró nyílt levélben követelt nyilvános bocsánatkérést Orbántól a sorozatos kirekesztő gyűlöletbeszédek miatt. Magyarország összes felelősen gondolkodó, jóérzésű kormánypárti és ellenzéki politikusát" is felszólították, hogy határolódjanak el ettől az ócska politizálástól és kezdjék el a közbeszéd megtisztítását!