Az „elmúltnyolcév" tehet az ukrán nyugdíjmutyiról

2018. január 23., 14:22

Szerző:

A Fidesz-KDNP kormányzásának nyolcadik évében „elmúltnyolcévezett" Rétvári Bence államtitkár, amikor az MSZP-s képviselő, Korózs Lajos az ukrán nyugdíjakról kérdezte – írja a 24.hu. Félreértés ne essék, nem az elmúlt nyolc évre gondolt, hanem az azt megelőzőre.

Fotó: Facebook/Rétvári Bence

Ahogy azt megírtuk, a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy vegyék el azoktól az ukrán és orosz állampolgároktól a magyar nyugdíjat, akik csak a járandóság miatt jelentkeztek be a határ menti magyar falvakba. Most mégsem a DK, hanem az MSZP kérdezett rá a parlamentben a nyugdíjakra. Korózs Lajos azt kérdezte, hogy meddig lehet még visszaélni az 1962-es egyezménnyel, és pontosan mennyi nyugdíjat fizet az ukrán állampolgároknak Magyarország.

Rétvári nem válaszolt a kérdésre. Annyit reagált, hogy a szocialisták is felülvizsgálhatták volna az egyezményt korábban, de nem tették. Ebben pedig Korózst is felelősnek tartja, mivel korábban ő is államtitkár volt.

– Sajnálatos, hogy kormánya illetékes államtitkáraként nem tett semmit a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény felülvizsgálatának érdekében. Mostani kérdése sem más, mint egy reménytelen helyzetben lévő párt tagjának kétségbeesett próbálkozása – mondta el a KDNP-s államtitkár.

Ezután pedig azt sorolta, hogy milyen intézkedéseket hoztak a szocialisták a nyugdíjasok ellen. Majd részletezte, hogy mit tett az Orbán-kormány a nyugdíjasok érdekében. Azt is elmondta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy még az MSZP jogelődje diktatúrája alatt kötött egyezményt kiváltsák egy modern egyezménnyel.

Azt már nem említette Rétvári, hogy 2009-ben a Bajnai-kormány előkészítette az egyezmény felmondását, de a 2010-es kormányváltás után az Orbán-kormány mégsem lépett az ügyben. A DK szerint azért, hogy a pénzért cserébe további szavazatokat nyerjen a Fidesz ukrán állampolgároktól.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.