A rendőrség kinyomozta: nem lopta el a gyerekek pénzét a fideszes tanár, csak hazavitte

2017. november 15., 11:18

Szerző:

November 15-én lezárult a nyomozás a „fideszes tanár”, Király András ügyében, aki hazavitte az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjainak pénzét. A rendőrség nem találta bűncselekménynek, hogy a tanár több millió forintot rendszeresen felvett és hazavitt annak az alapítványnak a pénzéből, amit a diákok szülei adtak össze a gyerekek táboroztatására, kirándulására, tanulmányi utakra – írja a HVG.hu. A portál birtokába került az a határozat, hogy a tanár azért vett ki pénzt az alapítvány pénzéből, hogy azt otthonában egy „külön dobozban” tartsa.

A több mint hárommillió forint egy év alatt részletekben tűnt el az alapítvány számlájáról kifizetéseken és kivéteken keresztül. Az alapítvány egyetlen bankkártyája végig Király Andrásnál volt. Ahogy korábban mi is megírtuk, májusban derült fény a pénz eltűnésére. A botrány elől a tanár gyorsan szabadságra ment, a tantestület tagjaival pedig aláírattak egy titoktartási szerződést. A kuratórium vezetése azonnal feljelentést tett, amikor kiderült, hogy hiányzik az összeg az alapítványi bankszámláról.

A nyomozás, ami sikkasztás bűntette miatt indult, a feljelentéskor még egyszerűnek tűnt, hiszen egy olyan összeg eltűnéséről volt szó, összesen 3 674 000 forintról, amihez egyetlen személy fért hozzá. A tanár a botrány kipattanásakor a pénz nagy részét visszaadta, 3,2 millió forintot, de még mindig tartozik 436 ezer forinttal az alapítványnak. Ráadásul a kivétekkel 2016. májustól 2017. tavaszig 50 ezer forintos bankköltséget is okozott. A rendőrség viszont megállapította, hogy nem állapítható meg bűncselekmény. Az eljárást lezárták, nem folytatódik, a bűnügyi költségeket az állam fedezi.

Király ügyvédje azt állítja, hogy a tanár a teljes összeget visszafizette. Valamennyit felhasznált az összegből, amit számlával tud bizonyítani, de a többi pénzt otthonában tartotta egy dobozban, mert az iskolai páncélszekrényhez nem volt kulcsa. Az iskola pénztárában is volt 300 ezer forint, amihez Király nem fért hozzá, ezért az a pénz megmaradt.

A rendőrség arra hivatkozik, hogy a tanár nem használta, csak tartogatta, majd visszafizette a felvett pénzt. Igaz, hogy ez csak a HVG.hu számonkérése, a botrány kipattanása után történt meg. Az is érthetetlen, hogy a kár megtérítése a törvény szerint csak enyhítő körülményt jelent, de nem teszi semmissé a bűncselekményt.

Király András onnan kapta a fideszes tanár jelzőt, hogy V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jogi bizottságában ült évek óta, és a Fidesz–KDNP által delegált bizottsági tag. Az önkormányzatnál betöltött pozíciójáról már lemondott. Köztudottan jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Azóta újra tanárként dolgozik egy másik iskolában a XV. kerületben.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.