A magyarok félelmeire építi birodalmát Orbán

2018. június 15., 13:07

Szerző:

Orbán Viktor a magyar társadalom félelmeit az idei választási kampányban olyan módon használta fel, olyan módon kísérletezett velük, amely az egész világon egyedülálló. És nyert, kétharmadot ért el. Erről beszélt Molnár János a Friedrich Ebert Stiftung tudományos munkatársa a szervezet „A félelem megöli a lelket” című konferenciáján, melyen több kutatás vezetői ismertették a magyar társadalom negatív érzelmeivel kapcsolatos következtetéseiket.

Molnár szerint a mai társadalom félelemszintje növekszik, ami részben nemzetközi jelenség, részben magyar unikum. Orbán mostani győzelme ugyan beleillik a Brexit és a Trump-elnökség sorába, de a félelmek kiaknázásában a magyar miniszterelnök olyan szintre jutott el, mint előtte senki.

Egyre határozottabban épít a szorongásra, az egyes társadalmi csoportokat egyre erőteljesebben állítja szembe egymással, egyre rombolóbb erővé teszi a félelmet, mert a reményre, az együttműködésre támaszkodva már nem tudna hatalmon maradni.

A FES tudományos munkatársa közös gondolkodásra hív a félelemgyár működésének megértése érdekében, és ennek a folyamatnak a része volt a mostani rendezvény is.

A konferencián Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója ismertette „A magyar rémálom” című kutatás eredményeit, amely a Závecz Research intézettel való együttműködésben készült. Ez a munka folytatása „A Magyar Álom” című 2017-es felmérésnek, amely megmutatta, hogy a magyarok többsége szimbolikusan „800 kilométerrel nyugatabbra – valahol az osztrák-svájci határon – szeretne élni, a Kádár-rendszer kiszámíthatóságában, biztonságában, társadalmi egyenlőségében, de Nyugat-Európa életszínvonalán”. 

Kiderült, hogy miközben, a magyar emberek legfontosabb személyes félelmei közé tartozik az „élet kiszámíthatatlansága” (30 százalék), a „komolyabb betegség” (24 százalék) az „anyagi bizonytalanság, és a hóvégi számlák kifizetetlensége” (23 százalék). A kutatási eredmények szerint ezeket szorosan követte a kiszolgáltatottságtól (21 százalék) és a migrációtól való félelem (20 százalék).

A kutatók a társadalom általános hangulatából indultak ki. Azt találták, hogy a boldogság érzete Magyarországon leginkább a fiatalokra, a magas végzettségűekre, a Dunántúlon (főleg megyeszékhelyeken) élőkre és a jobboldali (Fidesz) szavazókra jellemző. A legboldogtalanabbak a 8 általánost végzettek, a középkorúak és idősek, a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon – főleg kisvárosokban – élők, valamint az átlagnál néhány százalékponttal nagyobb mértékben a nők.

Az elvárások legkevésbé a fiatalokat és általában a férfiakat nyomasztják, míg a negyvenéves korosztály és a 8 általánost végzettek érzik leginkább a rájuk nehezedő nyomást. Mint egy érdi interjúalany mondta: „A sárga csekk mindenki legnagyobb félelme. Vajon be tudom-e fizetni a hó végén?” A félelemérzet az átlagot meghaladja a 60 évnél idősebbek, a baloldali szavazók és a nők körében is.

Megtudhattuk: a magyarok aggodalmait 50 éves korukig dominálja az anyagi helyzetük, később erősebbé válik a betegségektől vagy a kiszolgáltatottságtól való félelem. A 18-29 év közöttiek körében meghatározó (harmadik legerősebb) félelem a lakhatás elvesztése – ez a kérdés más társadalmi csoportokban sokkal kevésbé jellemző.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az ország sorsával kapcsolatban milyen aggodalmak élnek a magyar társadalomban. Kiderült, hogy hazánk jövőjét tekintve egyértelmű az optimisták többsége: majdnem kétszer annyian vannak a bizakodóak, mint azok, akik aggodalmat éreznek Magyarország kilátásaival kapcsolatban. Amikor a megkérdezetteknek egy listán felsorolt események közül kellett kiválasztaniuk azt a hármat, ami a leginkább aggasztja őket, legtöbben, minden második válaszadó az egészségügy kérdését nevezte meg. Minden harmadik magyar fél a magyar társadalom elszegényedésétől, minden negyediket komolyan nyugtalanítja, hogy tovább nőnek a társadalmi különbségek és egyre inkább kinyílik a társadalmi olló a gazdagok és a szegények között. „Lassan olyan lesz a világ, mint az éhezők viadalában. Néhány kiválasztott birtokol majd mindent” – mondta erről egy interjúalany. Az országgal kapcsolatos félelemranglista negyedik helyén a „nem lesz nyugdíj a következő generációnak” válasz szerepelt. Az ötödik leggyakoribb válasz volt a migránsok növekvő számától való félelem.

A moderátor Bombera Krisztina, Kiss Ambrus, Gregor Anikó, Boros Tamás és Messing Vera
Fotó: 168 óra

Boros Tamás értékelése szerint a témákból látszik, hogy a magyar társadalmat elsősorban baloldali kérdések aggasztják, mint amilyen a létbizonytalanság, a kiszolgáltatottság, az elszegényedés.

A közvetlen pártpolitikával kapcsolatos félelmek iránya azonban a Policy Solutions kutatása szerint az ellenkező irányban térnek ki.  A válaszokból – ahogyan a választások eredményéből is – kiderül, hogy egyértelműen a Fidesznek a legjobb a megítélése a magyar társadalmon belül, a legtöbben viszont a Demokratikus Koalíciótól féltik az országot, de hibahatáron belül találjuk az MSZP-t is. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy hiába telt el több mint 8 év, az emberekből még mindig erős ellenérzéseket vált ki az egykor hatalmon lévő baloldali politikai elit.

A migrációtól való félelem semmilyen összefüggést sem mutat azzal, hogy a menekültek jelen vannak-e egyes országokban – mondta Messing Vera, az MTA szakértője. Sőt: míg a magyar társadalomban Európa-szerte kiemelkedően magas, 62 százalékos a bevándorlás elutasítottsága, addig ahol sok a menekült, például Németországban, ott a bevándorlók jelenléte csak az emberek 7 százalékát zavarja. A kutatók az adatok elemzéséből arra a következtetésre jutottak, hogy

a bevándorlóktól az emberek elsősorban olyan országokban félnek, ahol sérült a társadalom szövete, amelynek lakói nem bíznak egymásban és az állami intézményekben, ahol gyenge a szociális kohézió és a szolidaritás érzése.

nők félelmeiről Gregor Anikó, adjunktus, az ELTE Társadalomtudományi Karának kutatója mondta el: kutatásai szerint a nőket elsősorban a megélhetés gondjai aggasztják, azok között is szembetűnő, hogy szociális ellátórendszerek és megfelelő segítség hiányában legtöbbször családon belül kell megoldani a fogya­tékosok, betegek, idősek gondozását. A felmérések iszonyatos feszültségeket mutatnak társadalmi csoportok között. Amikor a megkérdezettek arról formálhattak véleményt, hogy melyik társadalmi csoportot támogatnák erősebben, vagy kevésbé, kiderült, hogy a szűkülő erőforrások felerősítik a csoportok közötti konfliktusokat. A határon túliak, a menekülteknek és a cigányok támogatását szinte mindenki sokallja. A hat éven aluli kisgyerekkel élő nők kifejezetten kevésbé támogatnák a jelenlegihez képest a nyugdíjasokat.

Kiss Ambrustól, a Policy Agenda igazgatójától a rendezvény résztvevői megtudhatták, hogy a magyar dolgozók mindössze 15 százalékának nincsenek, vagy minimálisak a munka világát érintő félelmei. További 38 százalék esetében enyhe félelmekről beszélhetünk, 41 százalék erősebb, több területet is érintő félelmekről számol be, 6 százalék pedig nagyon erős, szinte mindegyik vizsgált kérdésre szorongó választ adott. A szakértő Theo Tsaousides pszichológus összegzését tartja irányadónak arról, hogy mit is tehetünk közös félelmeink kezelése érdekében. Egyebek mellett tisztelni kell a félelmet, meg kell érteni a mechanikáját, kideríteni okát, a félelmek ellenére kell cselekedni, nem pedig a félelmek miatt, de amit a szakértő a legfontosabbnak tart, nem szabad félni segítséget kérni. A munkahelyeken ez a segítség elsősorban a szakszervezetektől várható. Kiss Ambrus emlékeztetett, a kutatások bebizonyították, hogy a félelem szintje alacsonyabb azokon a munkahelyeken, ahol van érdekvédelmi szervezet.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.