A Heinekennek egy árva panasza sincs a kormány vöröscsillagos ámokfutására

2018. február 14., 11:21

Szerző:

„Bár az időjárás jó hatással volt a sörfogyasztásra, ezen a piacon az 1-2 százalékos növekedésért is nagyon meg kell dolgozni. Az előzetes adatok tükrében annyit mondhatok, hogy 2017 a prémiumsörök éve volt, de a középáras termékek szegmense is stabilizálódott." – ez a jelentés kétségtelenül nem hangzik rosszul egy sörgyár vezérigazgatójától.

Csakhogy a kérdés, amelyet José Matthijssenek feltettek és amire ő ezt válaszolta, így szólt:

– Milyen éve volt tavaly a Heineken Hungáriának?

A felület pedig, ahol mindez olvasható, a Mészáros Lőrinc-féle Világgazdaság, amelynek terjedelmes riportjában egyetlen árva szó nem esik arról, mit művelt az Orbán kormány a világcéggel 2017-ben.

Most ugyan éppen nagy a csend, de a holland a cég feje fölött máig ott lebeg a lex Heineken becenevű törvény, amely szerint a multinak el kellene tüntetnie száz éves jelképét a címkéjéről. A leginkább Lázár János hevét, s nevét idéző kampány voltaképpen egy bosszúhadjárat mellékterméke: a hollandok és a csíkszentsimoni Igaz Csíki Sör tulajdonosa összekapott Romániában, Lázárék pedig úgy érezték, hogy magyarként muszáj kiállniuk a Székelyföldön előállított, de részben ugyancsak holland tulajdonú márka mellett. Az eset szabad szemmel látható, legfelső rétege legalábbis ez. 

– Milyen éve volt tavaly a Heineken Hungáriának?

– kérdésre adott válasz második fele egyébként a következő:

„Jó ütemben jelentünk meg az újdonságainkkal, így a Soproni IPA hamar a nyár slágere lett, de az általunk forgalmazott belga apátsági ale sörnek, a szintén belga meggysörnek és az alkoholmentes Heinekennek is kedvező volt a fogadtatása."

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.